Elbúcsúztak Bajától

Kéthetes bajai szakmai továbbképzésük végéhez érkeztek a Nigériából érkezett vendégek: az afrikai ország 13, a vízügyi ágazatban dolgozó szakembert (középvezetőket) delegált a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, hogy itt tanulmányozzák a vízügyi képzést és a mérési, árvízvédekezési gyakorlatokat és módszertant.

Humorral fűszerezett operagála

OPERAGÁLA Különlegességeket is kínál az idei operaelőadás, amelyet ezúttal gálaest formában tekinthetnek meg a műfaj kedvelői a Bajai Városi Színházterem színpadán.

Járdaépítés a Mária utcában

FEJLESZTÉS Dolgoznak a munkagépek a Mária és az Akácos utca kereszteződésénél: mintegy 80 négyzetméteres területen újítják fel a járdát. Régi vágya ez már az itt lakóknak. Bajaszentistvánon – ahogy a város többi részébe is – folyamatosan haladnak az útjavítási munkálatok.

Változott a kisgyermekek ellátása

Változott a kisgyermekkori ellátási és szűrési rendszer: erről tájékozatták a sajtót szeptember 22-én a Védőnői Szakszolgálat és a Pedagógiai Szakszolgálat képviselői a Kolozsvár utcai intézményben.

Életmentő készülék a városházán

Életmentő géppel gazdagodott a városháza: Zilinszki Tibor, a bajai mentőállomás vezetője szakmai útmutatását követve beszereztek egy félautomata defibrillátort, amely a jövőben életeket menthet meg. A szakember a készülék használatát és az újraélesztés technikáját is megtanította a városháza dolgozóinak, akik így tudással felvértezve tekinthetnek az esetleges vészhelyzetek elé. Ugyanakkor mindenki abban reménykedik, hogy erre a tudásra sosem lesz szükség.

Jó lesz az idei bor

A szüret közepén járnak a gazdák Hajós-Baján. A termés mennyisége sok helyen jelentősen elmarad az előző évektől, az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és az aszályos időjárás miatt. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet Magyarországon.

Testvérvárosok kupáján pofozkodtak

A kiskunhalasi testvérvárosok Kupáján szerepeltek a bajai ökölvívók. A Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE tizenhárom versenyzővel vett részt a megmérettetésen, ahol a magyarok mellett szlovák, szerb és horvát bokszolók is jelen voltak. A mieink a dobogón zárták a csapatversenyt.

Segítség az életmentésben

Új mentőautó szolgálja a térségben élőket. Korábban már kapott két sárga mentőt a bajai állomás, az elmúlt napokban pedig egy harmadik is begurult a Pokorny utcai központba.

Hosszú távú együttműködés

EJF/AEVK Együttműködési szerződést írt alá a bajai Eötvös József Főiskola és az Ady Endre Városi Könyvtár: az ünnepélyes mozzanatra szeptember 20-án, szerda délelőtt várták a sajtó képviselőit a gyermekkönyvtárban található régi könyvek termébe. A két intézmény részéről Horváth Richárd kancellár (EJF) és Zalavári László (AEVK) látta el kézjegyével a dokumentumot.

Bajára jönnének tanulni a kínaiak

EJF Óvónő, csecsemőgondozó, kisgyermeknevelő: főként ezek a szakirányok érdeklik azt a kínai küldöttséget, amely szeptember 20-án, szerdán látogatott el ismét Bajára. Lee Bond, a kínai-magyar Huxiang Kulturális Együttműködési Szervezet oktatási csereprogram vezetője (ezúttal Li Jin oktatási tanácsadó is elkísérte) már nyáron, a halfőző fesztivál idején is városunkban járt, akkor kiderült: a Hunan tartománybeli Chenzhou városa szintén erősen kötődik a halhoz és a halételekhez, ezért keresték a kapcsolatot Bajával. Már akkor körvonalazódtak a későbbi együttműködési lehetőségek, jelen látogatás alkalmával pedig ezekről tárgyaltak a városházán és a főiskolán.

Klímastratégia: fókuszban a szakmai szervezetek véleménye

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében elnevezésű, KEHOP-1.2.0-15-2016-00014 kódszámú projektje keretében már hónapok óta készíti elő (a Magyar Energetikai Gazdaságtervezési és Értékelési Tanácsadó Iroda Kft. szakmai vezetésével) a Bács-Kiskun Megyei Klímastratégiát. A széles körű társadalmi vita előtt a dokumentumot szakmai szervezetek képviselőivel egyeztettek az elmúlt egy hétben, műhelymunkák keretében.

Kiváló lett a körtepálinka is

MADARAS Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretében adják át szeptember 22-én a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy idei díjazottai részére a védjegyhasználati jogot. A Madarasi Pálinkaház hat terméke mellett – Madarasi Meggypálinka, Madarasi Barackpálinka, Madarasi Birspálinka, Madarasi Szilvapálinka, Madarasi Szőlőpálinka, Limitált Prémium Irsai Olivér Szőlőpálinka – mostantól a Madarasi Körtepálinka is viselheti a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*