Bicentenárium és Arany-album

Arany János születésének 200. évfordulóján, öt hónap múlva elkezdődik az Arany János Emlékév. Nagyszalontán, a szülővárosban hónapok óta tartanak az előkészületek, többször tartottak már Arany 200 konferenciát, Ünnep kapujában címmel. A megbeszéléseken az Arany év szervezésében érintett intézmények, egyházak, civil szervezetek képviselői vettek részt.
2016. okt. 04. 0 comment
Bicentenárium és Arany-album Bicentenárium és Arany-album
A bicentenárium évében Nagyszalontán minden Arany Jánosról szól majd: a megemlékezések, programok láncban követik egymást. Az egész évet átölelő programsorozat március 2-án az MTA kihelyezett ülésével és a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásával, megemlékező koszorúzással kezdődik. 2017-ben négy nagyszabású időszaki kiállítás készül, féltucat színházi előadás várható (Arany elbeszélő költeményeiből, balladáiból, életéből ihletett darabok, zenés, táncos előadások). A június kiemelkedő eseménye lesz a Szentivánéji fesztivál, amely Toldi korát eleveníti fel. Július-augusztusban táborok lesznek, melyekben az irodalom, nyelv, zene és tánc mellett a film és a sport is helyet kap.
Jövőre a szülőváros két – húszéves múltra visszatekintő – versenyét a hagyományosnál szélesebb körben hirdeti meg. A mesemondó versenyen az 5-12 éves gyermekek lépnek a zsűri elé, a szavalóversenyen pedig a 13 évestől felnőtt korosztályig nevezhetnek, Nagyszalontától Amerikáig, a világ minden tájáról – így lesz az Arany év minden magyarajkú ember közös ünnepe.
Az Arany év nem telhet el könyvek és kiadványok nélkül. Már előkészületben van a Toldi, az én hősöm című munkafüzet, 2017-re elkészül Dánielisz Endre helytörténész több kiadványa, tervben van az Arany szobrok a Kárpát-medencében című album, és más kiadványok is várhatók, az anyagi lehetőségek függvényében.  A nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület pedig virtuális Arany-albumot is készít: a 2017-es év eseményeit szeretnék egy csokorba kötni a jubileum alkalmából indított honlapon, amely az arany200.eu címen található.
Arany János születésének 200. évfordulója jegyében szerte a világon megemlékezések, ünnepségek, kulturális események sorakoznak majd. A honlap üzemeltetői azt kérik a szervezőktől, hogy az eseményeket követően küldjenek képes, rövidebb-hosszabb beszámolót az Arany-albumba. Így az esztendő végéig kikerekedik a teljes programsor, megmutatva, hogyan emlékeztek a legnagyobb magyar epikus költőre szerte a nagyvilágban.
Az élménybeszámolókat elküldhetik levélben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, vagy megoszthatják, elküldhetik az Arany 200 facebook oldalra.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*