Adatvédelem kontra gyíkemberek

KÉPVISELŐ-TESTÜLET Flottul mentek a dolgok a bajai testület február 23-i ülésén, egészen a 13. napirendi pontig hozzászólás nélkül, teljes egyetértésben szavaztak a városatyák. Ekkor azonban beütött a krach. Titkos iratok, hivatali kiszervezések, álláshelyek megszűnése és gyíkemberek kerültek képbe.
2017. febr. 24. 0 comment
Nem mindenki örült a 9 milliós informatikai fejlesztésnek Fotó: Zalavári László Nem mindenki örült a 9 milliós informatikai fejlesztésnek Fotó: Zalavári László
A téma nem ígérkezett ennyire bonyolultnak. A Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez című pályázat arról szólt, hogy a közigazgatás minőségi színvonalemelése és az átláthatóság érdekében valamennyi önkormányzatnál informatikai fejlesztést hajt vége a kormány. Így átlátható válik a településeken zajló munka. Baja 9 millió forintra pályázhat a csatlakozással, önerő nincs, a teljes összeget elnyerheti a város.
Jaszenovics Istvánné (Jobbik) azonban közölte: bizalmas anyag került a birtokába (már két éve olvasta), az elemzés szerint az ASP (egységes digitális rendszer) ellenőrzése alá vonja az önkormányzati rendszert. „Minden adathoz hozzáfér a kormány. A jelszó a korrupció elleni harc, de így a helyi hivatalok tömeges kiszervezése, munkahelyek megszüntetése válik lehetővé.”
Hajdú Miklós ellenzéki frakcióvezető szerint adatvédelmi kérdések merülnek fel az egységes digitális rendszer bevezetésével.
Fercsák Róbert polgármester is ismeri a titkosnak vélt elemzést, szerinte politikai célból készült és kapott nyilvánosságot. „Baloldalhoz közeli internetes felületeken lehetett látni, furcsa, hogy most egy jobbikos képviselő olvassa fel. Illetve, nem is furcsa már. Nem kell riogatni a közszolgálatban dolgozókat. A lényeg: önerő nélkül, 9 millió forintos fejlesztéssel korszerű információs rendszer épülhet ki. A cél a lakosság jobb kiszolgálása, a hatékonyabb feladatellátás.”
Vedelek Norbert alpolgármester is reagált a jobbikos felszólalásra. A gyíkemberekről szóló, szintén egy internetes portálon megjelent anyagot olvasta fel, célozva a két anyag valóságértékének azonosságára.
Dr. Vácity József (Fidesz) kiemelte: a legmagasabb biztonsági fokozat védi a rendszert, illetéktelenek nem férhetnek hozzá.
A 9 millió forintos fejlesztést, ami a városnak nem kerül egyetlen fillérjébe sem, végül hosszas vita után 12 igennel (3 tartózkodás mellett) fogadta el a bajai képviselő-testület. Géczy Zsolt

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*