Kossuth nyomában a nagyvilágban

KULTÚRPALOTA Viharos magyar történelmünk sokat köszönhet nemcsak az egyéni utazóknak, hanem az elbukott, de dicsőséges szabadságharc túlélőinek és menekültjeinek, akik külföldön öregbítették a magyarok hírnevét – derült ki azon a rendhagyó történelemórán, amelyre március 10-én várták a bajai iskolásokat és érdeklődőket a Bácskai Kultúrpalotába.
2017. márc. 11. 0 comment
Ismét városunkba látogatott ugyanis a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület elnöke, dr. Messik Miklós és tagja, dr. Deák Piroska, akik ezúttal a szabadságharcos emigráció emlékhelyeit, Kossuth Lajos és további magyar hősök nyomait kutatták fel és mutatták be, képes összeállításban. Az előadókat Fercsák Róbert polgármester nevében is üdvözölte Szabó Hajnalka önkormányzati képviselő, Széchenyi Istvánt idézve: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” Ismertette: a mintegy húszéves múltra visszatekintő egyesület célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a hazai és külhoni magyar emlékeket, Baján pedig már Bartók Béla és Széchenyi István alakját is felidézték előadások keretében.
Dr. Messik Miklós elmondta: az azóta elhunyt Sütő András erdélyi író javasolta neki személyes találkozásuk alkalmával, hogy kutatásait és az összegyűjtött magyar vonatkozású emlékeket ossza meg minél többekkel. Így hívták életre a közhasznú egyesületet, amely azóta mintegy 22 kiállítással, 16 kisfilmmel, több kötettel és emléktáblával gazdagította a magyar történelemkutatást.

Jelen előadás főként az 1848-49-es szabadságharc bukása után emigrációba kényszerülő Kossuth Lajos és társai útját követve mutatta be mindazokat a helyeket, ahol az államférfi megfordult, de kitért további szabadságharcosokra is, pl. Schöpf Mérei Ágostonra, Duka Tivadarra, a bajai Mészáros Lázárra és Türr Istvánra is. Mindezt erősítette dr. Gál Zoltán művelődéstörténész, Baja város díszpolgárának rövid, kapcsolódó előadása, amelyben felidézte, hogy a bajaiak az 1848-as események hírére azonnal a szabadságharc ügye mellé álltak, és még a város harangjait is felajánlották Kossuth Lajosnak, ágyúöntés céljaira.
A Kossuth-emlékhelyeket bemutató fotókiállítás április 10-ig megtekinthető a Bácskai Kultúrpalota galériáján.
Sándor Boglárka

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*