Mind benne vagyunk

RÁBL SZÍNPAD Az előítéletek csak bemocskolják az igazságot – hangzik el a sommás mondat Az ügy című diákszínpadi előadás végefelé, a történetnek abban a szakaszában, amikor a közönség már bőven tisztában van vele, hogy nem lesz könnyű a végkifejlet. A Rábl Színpad és Zenei Közösség új premierje nem mindenkinek jelentett igazi újdonságot, hiszen néhány évvel ezelőtt már előadták, aki azonban akkor nem láthatta, az (a cikkíróhoz hasonlóan) számos érdekes megoldással szembesülhetett.
2017. márc. 13. 0 comment
Fotók. Iván Donát/Szent László ÁMK Fotók. Iván Donát/Szent László ÁMK
Azt már megszokhattuk, hogy ha a ráblosok a Szent László ÁMK dísztermébe (vagy könyvtárába) hívják közönségüket (ahogyan tették azt most is, március 10-én és 11-én), akkor alaposan kihasználják a rendelkezésre álló játékteret. Ehhez képest most a székekkel szorosan körbevett ring már a kezdést megelőző percekben azt sugallta, hogy ezúttal nem lesz szükség túl nagy mozgástérre. Még a kezdés előtt tovább nézelődve, a Rábl Színház több tagját is felfedezhettük az első sorokban üldögélve, és itt már gyanússá vált, hogy a játék ezúttal valóban testközelben történik majd, és sehogysem szabadulhatunk a hatása alól. Így az igazán figyelmes néző már az előtt megérezhette a feszültséget, hogy bármi történt volna. Aztán persze a bármi meg is történik. Lassan kiválik a kilenc szereplő, persze, csak miután az igazgatónő szerepében B. Szabó Orsolya ismerteti a tényállást: épp egy egyetemi kollégium diákönkormányzatának ülésén vagyunk, ahol az esküdteknek egyhangú döntést kell hozniuk egy kényes ügyben. Ráadásul addig el sem hagyhatják a termet, amíg meg nem születik a döntés.
Ez után ismerkedünk meg lassan azzal a kilenc lánnyal, akik valamilyen (eleinte még ismeretlen) okból vállalták a diákesküdt csöppet sem hálás feladatát. Arról kell dönteniük, hogy egy esetleges késelés gyanúsítottja bűnös-e vagy ártatlan. A kilenc lány karaktere lassan bontakozik ki, és valamilyen szintű átlényegülésen mindannyian átesnek a megbeszélés során, amikor is igyekeznek meggyőzni egymást (néha önmagukat is) állításuk és meglátásaik igazságáról. Az első körben szavazáskor még heten tartják bűnösnek, ketten ártatlannak a feltételezett késelőt, majd elkezdődik a vita, amelyet kicsinyes torzsalkodások, beszólogatások, arcoskodások, végül könnyekig fajuló önvallomások szakítanak meg. Ezekből derül ki, hogy senki sem tud higgadt kívülállóként, tiszta fejjel semleges álláspontra helyezkedni, mindenkinek van valamilyen előzetes tapasztalata, érzése vagy elgondolása a helyzettel kapcsolatban.

Ezért is fogalmazza meg a végkifejletben színre lépő (és a hölgyek között egyetlen férfiemberként igen hatásosat alakító) Bajzák Valentin: mind benne vagytok! Így válik a látszatra egyszerű (?) szituáció tizenegy dühös ember elkeseredett harcává, amelynek természetesen nincs egyértelmű megoldása. Dely Géza rendezése a diákszínpad legjobb hagyományait követve szólítja meg a nemcsak diákokból álló közönséget, érintve néhány aktuális problémát is, mintegy jelezve a kibeszélés bármilyen eszközzel történő szükségességét. Érdemes megjegyezni a kilenc lány nevét – Geiger Róza, Kiss Virág, Kuritár Karina, Petres Janka, Seregi Zsuzsanna, Schaffer Rebeka, Schoblocher Anna, Tóth Tünde, Zsellér Fanni –: mindannyian szép munkát végeztek, érzelmek széles skáláját vonultatva fel. Tudatosítják bennünk, hogy mindannyiunknak van, volt vagy lehet egy ügye, amelyben benne vagyunk, amelytől nem tudunk szabadulni, nem tudjuk letagadni, csak próbálunk menekülni az előítéleteink és előfelvetéseink szorításából.
Sándor Boglárka

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*