„Ünnepelj ma, hisz magyar vagy!”

PETŐFI-SZIGET Több kerek évforduló jegyében zajlott az idei március 15-i ünnepség Baján: 500 éve indult útjára a reformáció és 200 évvel ezelőtt született Arany János, irodalmunk egyik legjelentősebb alakja, a legnagyobb magyar epikus költő. Amint arra dr. Munczig Dénesné kulturális referens felhívta a szikrázó tavaszi napsütésben a Petőfi-szobornál egybegyűlt ünneplők figyelmét: az emlékévek alkalmából Nagyszalontáról, Arany János szülővárosából érkeztek a műsor résztvevői. – Budapest és a Hargita között félúton található Nagyszalonta, a Bocskai fejedelem által alapított város, amely mégsem hajdúiról vált ismertté, hanem legnagyobb szülöttéről, Arany Jánosról.
2017. márc. 15. 0 comment
Szalontán 2017-ben, a költő születésének bicentenáriumi évében minden Aranyról szól – ismertette Patócs Júlia újságíró, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke. A program gerincét megzenésített versek (Arany, Petőfi és Áprily Lajos költeményeiből) képezték Gali Teréz szalontai zenész-énekes előadásában, aki saját a szerzeményét, az Arany-emlékév hivatalos dalát is megosztotta a bajai közönséggel. A műsor versben és prózában is felelevenítette Arany János és Petőfi Sándor barátságát, kettejük szerepvállalását az 1848-49-es eseményekben, a forradalmi mozzanatokat. A szalontai gyerekek és fiatalok mellett két bajai diák – Miklós Marcell, valamint Nagy Botond, aki második helyezett lett a nagyszalontai Arany János szavalóversenyen – is verset mondott, valamint fellépett a Toldi néptánccsoport. A tartalmas műsor után Szakács Zoltán református lelkipásztor, a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium iskolalelkésze mondott ünnepi beszédet. Nagyszalontaiként felelevenítette személyes kötődését Arany Jánoshoz. Mint elmondta: bárhol járva a világban, mindig büszkén hangoztatta szalontai mivoltát, lelkipásztorként pedig különösen foglalkoztatta Arany János református lelkisége, amely rányomta bélyegét a költő életére (mély református hitben nevelkedett) és munkásságára is. A szónok felvillantotta Arany életének külöböző állomásait és szerepeit: az igényes kamasz, a kötelességtudó, szüleiről odaadóan gondoskodó gyermek, az ötletes, alternatív „rockzenész” (aki segédtanítóként gitárral adta elő a gyerekeknek az általa megzenésített verseket), a hűséges jó barát. – Petőfi Sándorral való barátsága a reformáció 500 évvel ezelőtti, kezdeti állapotát jelképezi. Petőfi evangélikus. Arany református. Két jó barát. Két kivételes képességű költő. Két egy irányba haladó, mégis külön utakon járó gondolat – mondta a lelkész, emlékeztetve: az 1848-as szabadságharc ügyéért Petőfi az életével, Arany pedig a hűségével fizetett. – Mai feladatunk megőrízni, átadni valamit abból a gazdagságból, amit Arany János hagyott ránk. Ő úgy élt, mint aki jó reformátusként, emberként minden körülmény között beteljesítette Istentől kapott küldetését ebben a földi életben. Emléke legyen áldott, irodalmi öröksége hűséges művelőkre, élete példája pedig követőkre találjon – összegezte az ünnepi szónok.
A műsor után több helyi szervezet és politikai párt, valamint Nagyszalonta városának képviselete is elhelyezte az emlékezés koszorúit és virágait Petőfi Sándor szobránál. Az önkormányzat nevében Fercsák Róbert polgármester és Csubákné Besesek Andrea koszorúzott. Az ünnepélyes mozzanatok után rövid lovas felvonulás következett, majd a Turisztikai Központban nagyszalontai fotókiállítás nyílt: Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke ismertette a helyi nevezetességeket, látnivalókat és az Arany-emlékév soron következő eseményeit, mindenkit hívogatva Szalontára.
Sándor Boglárka  

Fotók: Kelemen Áron

Közzétette: Baja város honlapja – 2017. március 15.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*