Indul a kátyúzási szezon

A Magyar Közút Zrt. március 16-án hivatalosan is lezárta a téli útüzemeltetési időszakot, ami november 10-e óta tartott. A tavaszias időjárás beköszöntével újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezi a hangsúlyt a társaság.
2017. márc. 16. 0 comment
Mától tavaszi üzemmód van, kátyúznak az utakon (illusztráció) Mától tavaszi üzemmód van, kátyúznak az utakon (illusztráció)
A zrt. téli útüzemeltetési időszaka november 10-től a következő év március 15-éig tart. Idén nem kellett meghosszabbítani a téli készenlétet, csütörtöktől a társaság 93 mérnökségén elkezdődhetett a tavaszi munkákra való átállás. Az elmúlt négy hónapban a gépek 190.454 munkaórát teljesítettek. 110.743 tonna sót, 1.228 tonna kalcium-klorid granulátumot, 3,81 millió liter kalcium-klorid oldatot és 6.543 tonna érdesítő anyagot juttattak ki a közel 32 ezer kilométernyi közúthálózatra.
A téli hónapokban – főleg az elmúlt hetekben a csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt – megnőtt a burkolathibák száma. A cég szakemberei télen is végeztek ideiglenes javítási munkákat hidegaszfalt felhasználásával, hogy a balesetveszélyes hibákat kijavítsák. Ám a megfelelő körülmények ilyenkor korlátozottabbak, hiszen télen is száraz és tartósan
0 fok feletti hőmérséklet szükséges a hidegaszfalttal történő lokális burkolatjavításhoz.
Tavasztól újra nyitnak a melegaszfalt keverőtelepek, így tartósabb javítási munkákra van lehetőség. A kátyúkról elsősorban saját útellenőri hálózatán keresztül szerez információt a zrt., több száz útellenőr járja meghatározott terv alapján a közel 32 ezer kilométeres közúthálózatot. Természetesen a lakossági és egyéb bejelentéseket is köszönettel veszik, a jelzéseket igyekeznek beépíteni előzetes ütemterveikbe. Első körben minden esetben a gyorsforgalmi- és főutakon, majd a kevésbé forgalmas, 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be.
A kátyúzási, lokális javítási munkákra a Magyar Közút Zrt. idén nettó 9,95 milliárd forintot költhet el, ez mintegy 146 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*