Ki marad a végén?

Nagy várakozás előzi meg a Bajai Fiatalok Színházának tavaszi premierjét, ezúttal ugyanis Ottmár Attila és csapata igazi klasszikus krimit visz színpadra. Lesz benne minden, ami egy jó bűnügyi történethez szükséges: izgalom, feszültség, rémület és persze találgatások tömkelege. Aki ismeri az eredeti történetet, az nyilván nem lepődik meg a végkifejleten, a színpadi megjelenítés azonban így is okozhat meglepetéseket. Minderről Ottmár Attila rendezővel beszélgettünk.
2017. márc. 16. 0 comment
– Már tavaly, az évadzáró és -értékelő alapítványi megbeszélésen felmerült az ötlet, hogy jó lenne már krimit színpadra vinni, mivel ez igen kedvelt műfaj. A társulat tagjait is foglalkoztatta a lehetőség, és bízunk abban, hogy a közönség is szereti, főleg manapság, amikor rengeteg krimisorozatot lehet nézni a tévében. Azt már én vetettem fel, hogy ha már krimit szeretnénk, akkor legyen az egyik legismertebb, (szerintem) legjobb krimiszerző, Agatha Christie valamelyik műve. Két lehetőség volt: a Tíz kicsi néger vagy az Egérfogó, de kiderült, hogy ez utóbbit ősszel Bajára hozza a budapesti Veres1 Színház. Így végül maradtunk a Tíz kicsi négernél.
– A darabnak azonban nem ez a címe…
– Az eredeti címén nem játszható már. Maga a regény még Tíz kicsi indián címen született, de ez Amerikában egy idő után már nem volt politikailag korrekt, ugyanezért a „néger” variánssal sem működött. Amikor a színdarab készült belőle, akkor már ezt a címet adták neki: And then there were none, azaz És már senki sem, és a jogutódok azóta is ragaszkodnak ehhez, nem lehet megváltoztatni. A könyv régi kiadásai azonban még őrzik az eredeti címet, ezért tüntettük fel mi is a plakáton, hogy mindenki tudja, miről is van szó. A történet egyik kulcsmotívuma egy gyerekvers, amelyben szerepel ez a fent idézett mondat – ezt a fordításban is megőrizték, innen a címbeli utalás.
– Mennyiben jelent nehézséget egy krimit színpadra állítani?
Galambos Attila fordítását használtuk, ez egészen friss és korszerű szöveg. A történet szórakoztató, követhető, izgalmas, igen jó játéklehetőségekkel. Agatha Christie műveire általában is, de erre különösen jellemző, hogy nagyon jók a karakterábrázolások. Esetünkben tíz teljesen különböző ember jön össze egy szigeten. Ehhez nagyon jól megteremti a környezetet, a szereplők pedig életkort és társadalmi réteget tekintve is széles skálát fognak át. Ez a színészi játék szempontjából is jó lehetőség, remekül lehet ütköztetni ezeket a karaktereket. A történet során, ahogy bekövetkeznek a konfliktusok (esetünkben a gyilkosságok), a szereplők megismerik egymást, hatnak egymásra, miközben egyre kevesebben maradnak. Néha poénkodom azon, hogy a próbafolyamatban egyre könnyebb a dolgom, mert egyre kevesebb emberrel kell egyeztetnem.
Mit kell tudni a szereposztásról? Kik fogynak el a végére?
– A darab tizenegy szereplős, a tizenegyedik a hajós, akit Kárpáti Jonatán alakít. Emily Brent, a vallásos vénkisasszony szerepére hazahívtam egykori színházasunkat, Pethő Dorkát, de a pesti elfoglaltságai miatt őt kettőzzük Göbl Gabriellával. Szarvas Panni alakítja Vera Claythorne-t, aki tanítónő, de ide a tulajdonos megbízott titkárnőjeként érezik. A harmadik női szereplő a házvezetőnő, Mrs. Rogers, őt Windisch Bea játssza. Philipp Lombard kalandort Nagy Domonkos, Lawrence Wargrave nyugalmazott bírót Balázsevits Tamás, Anthony Marston aranyifjút Nagy Botond, William Henry Blore rendőrnyomozót Torda Balázs alakítja. Lesz még egy kettőzött szerepünk: id. Farády László és Andrasics Márkó John Gordon Mackenzie nyugalmazott tábornokot játssza, Armstrong doktor szerepére pedig szintén egykori színházasunkat, Földes Pétert kértem fel. Én Thomas Rogers komornyikként jelenek meg.
– Milyen fogadtatásra számítasz?
– Kíváncsi vagyok arra, hányan ismerik a történetet. Aki szereti a krimiket, nyilván olvasott Agathe Christie-t is, arról azonban nincs elképzelésem, hogy a mai fiatalok körében mennyire lehet még népszerű, mennyire olvassák még. Szerintem azoknak is izgalmas lesz az előadás, akik ismerik az eredeti történetet vagy látták a filmet.
– Elhangzik benne egy dal is…
– A már említett Tíz kicsi néger kezdetű gyerekdal végig jelen van a történetben. Mindenképpen azt akartuk, hogy ez el is hangozzék a produkcióban, a színstúdiós gyerekek énekelték fel, és a dramaturgiailag indokolt pillanatokban felcsendül majd. Kicsit morbid, hogy egy tíz szakaszos gyerekdal minden versszakában meghal valaki, de épp ettől válik az egész olyan hátborzongatóvá. Abban bízom, hogy széles rétegek fogják megnézni a darabot, felső tagozattól már mindenkinek ajánlom.
Sándor Boglárka

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*