Lezárták a jégvédekezési szezont

VÍZÜGY Lezárta a jégvédekezési szezont az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ebből az alkalomból ma (március 16-án), Budapesten, a Dunán ünnepélyesen átkeresztelték az OVF második legnagyobb jégtörő hajóját. A jövőben Wesselényi Miklós, az „árvízi hajós” nevét viseli a Jégtörő XI.
2017. márc. 16. 0 comment
Korábbi felvétel Fotó: MTI Korábbi felvétel Fotó: MTI
Somlyódy Balázs főigazgató elmondta: a magyar vízügyi flotta idén télen is helytállt. Nemcsak Magyarországon, hanem szerb és horvát folyószakaszokon is segítette a védekezést. A magyar jégtörők Belgrádig mintegy 170 kilométernyi jégtorlaszt törtek át a Dunán. A Tisza vízrendszerében több mint 40 millió köbméternyi jég alakult ki. A védekezés 76 napig tartott, a 2016/2017-es szezon március 15-én éjfélkor zárult le.
Az OVF főigazgatója felidézte: Magyarországon az 1956-os árvizet követően indult el számos fejlesztés a vízügyi ágazatban. Ekkor kezdődött a jégtörőflotta kialakítása. 1988-ig 32 hajó épült, ebből 23 még mindig üzemképes, 22 a vízügyi szolgálat tulajdonában van.
Kitért arra, hogy az idei szokatlanul kemény tél után is látható, milyen különböző kihívásokkal kell szembenéznie a vízügynek. A jeges védekezés ugyanis nagyban eltér a hagyományos árvízi védekezéstől.
Az OVF legnagyobb jégtörő hajója, a Széchenyi összesen 3300 kilométert tett meg és 20 napig tört jeget. A szezonban az egyik leghíresebb hajó a Jégtörő VIII. lett, amely januárban a Tiszacsegéről elszabadult kompot vontatta vissza.
A vízügy második legnagyobb jégtörője összesen 1270 kilométert tett meg és tizennégy napig dolgozott a dályai szorosban. Mindeközben csaknem egy hétig küzdött egyedül a 30-40 centiméter vastag, „acélos” jégtáblákból álló összefüggő jégtorlaszban. Ezért is döntöttek úgy, hogy a Jégtörő XI. eddigi sorozatneve helyett Wesselényi nevét viselje a jövőben. Az ünnepélyes átnevezés után a Wesselényi jégtörő rövid kört tett a Dunán. A hajó „keresztanyja”, aki az ünnepélyes pezsgőtörést elvégezte, Siklós Gabriella, az OVF szóvivője.
MTI 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*