Támogatott telepítések

SZŐLŐ Április 30-ig lehet pályázni szőlőtelepítési támogatásra. Az új tőkékkel a hazai terület 1%-os növelése a cél, összesen 642 hektárra lehet igényt benyújtani. A támogatást elsősorban az átlagnál jobb termőhelyre és a hegyközségi tanácsok által javasolt fajtákra kapható.
2017. ápr. 10. 0 comment
Telepítésre pályázhatnak a borászok Telepítésre pályázhatnak a borászok
Dr. Sümegi József Bajához közeli birtokán olyan fajtákkal dolgoznak, amelyek jól bírják az alföldi talajt és a klímát. Így például olaszrizlinget, Irsai Olivért, cserszegi fűszerest, illetve merlot és kadarkát ültetnek.
Dr. Sümegi József, a Sümegi-pincészet tulajdonosa: „Magyarország déli részén vagyunk, több a napsütéses órák száma, magasabb az évi hőösszeg, kicsit kevesebb a csapadék. Érdemes a klímaváltozás negatív következményeivel szemben is felkészülni az öntözésre. Nálunk kilenc hektár csepegtető öntözéssel, míg 25 hektár esőztető öntözéssel működik.”
A kiemelt fajtákból készült bor a hazai és a nemzetközi piacon is jól értékesíthető. Egyes nézetek szerint elsősorban a hegyvidéki bortermelőket kellene támogatni, mivel ott kisebb a téli és a tavaszi fagykár veszélye, így biztosabb a termelés. Az elfogadott uniós alapelv szerint viszont nem a terület ökológiai pontszáma alapján ítélik oda a támogatásokat. Koch Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségi tagja: „Plusz pont a kis családi vállalkozás. A másik pont azért jár, ha a három kiemelt fajtát választja. A harmadik pont pedig akkor illeti meg a termelőt, ha saját borvidékén belül magasabb ökológiai pontszámú telepít. Aki ennek a három feltételnek megfelel, a Hajós-Bajai Borvidéken pont olyan eséllyel indul a támogatásért, mint egy tokaji, egri vagy villányi termelő.”
Magyarországon 63 ezer hektáron termelnek szőlőt, ebből 46 ezer hektárról szüretelnek olyan fajtákat, amelyek utána borként forgalomba kerülnek. Az új telepítésekre április 30-ig lehet benyújtani a pályázatokat a területileg illetékes hegybíróhoz. Bajai TV

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*