Összekeverve a remény színeit

MÚZEUM Végéhez érkezett a Színkeverő projekt, amelyet a Bajai Türr István Múzeum a Múzeumbarátok Köre Alapítvánnyal és több partnerszervezettel közösen valósított meg, EGT Alapból. Az ünnepélyes zárórendezvényre április 7-én,  péntek délután várták az érdeklődőket, előbb a Szent László ÁMK dísztermébe, ahol a színpadi produkciók mutatkoztak be, majd a Nagy István Képtárba, ahol a képzőművészeti alkotások kiállítása nyílt meg.
2017. ápr. 10. 0 comment
A Szent László ÁMK díszterme megtelt a projekt résztvevőivel: foglalkozásvezetőkkel, a múzeum és a partnerszervezetek munkatársaival, a kedvezményezett gyermekekkel és hozzátartozóikkal. Elöljáróban Kovács Zita múzeumigazgató elmondta: a 2016. június 1. – 2017. április 15. között zajló program lényege, hogy a hátrányos helyzetű roma és nem roma fiatalok számára rendszeres művészeti tevékenységeket szervezzenek, ezáltal megismertessék őket egymás kultúrájával is, elősegítve, elmélyítve, megszilárdítva a köztük lévő párbeszédet. A Reménység, oktatás, művészet, alkotás alcímmel működő projekt három településen (Baja, Sükösd, Szeremle), hét helyszínen, negyven foglalkozásvezetővel, több mint hétszáz gyermek bevonásával, több mint 30 millió forint összköltségből valósult meg. A gyerekek számára a legkülönfélébb művészeti ágakat érintő foglalkozásokat szerveztek a néptánctól és drámajátéktól  a fafaragáson át a fotózásig. Hozzátette: a nyolc hónapos folyamat annyira sikeresnek bizonyult, hogy szeretnék folytatni, ezért már be is nyújtották az ehhez szükséges pályázatokat.
Az ízelítőül összeállított program jól tükrözte, mennyiféle tevékenység részesei lehettek a programban részt vevő gyermekek. Amint arra műsorvezetőként Pohankovics Virág felhívta a figyelmet: nemcsak egymásról és a különféle művészetekről, de önmagukról is sokat tanulhattak a foglalkozások során. Felléptek a Dél-Bácskai Esély Egyesület néptáncosai és dráma szakkörösei, a sükösdi Magyarok Nagyasszonya Általános Iskola tamburazenekarai, néptáncosai és cigány táncosai, valamint a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskola drámajátékosai. A gyerekek versben, prózában, táncban, mozgásban, zenében fejezhették ki, mutathatták be értékeiket, határaik átlépését, a bennük élő kis művészt, alkotót. A színes és szórakoztató produkciók után a résztvevők átsétáltak a Nagy István Képtárba, ahol a falakon igényes összeállításban június végéig megtekinthetők a diákok képzőművészeti remekeit. Pohankovics Virág Kányádi Sándor: Tűnődés csillagok alatt című versével színesítette a megnyitót, a tárlat anyagát pedig Pallós Boglárka projektvezető méltatta. – Csillagok alatt élünk, tűnődünk, tervezünk. Keverjük a lapokat, a színeket: sokszínű az élet! – mondta. Kiemelte, hogy a projekt során kiemelkedőnek tartották előcsalogatni a gyermekekből az alkotókat, hogy a résztvevők rácsodálkozhassanak: élni több, mint létezni. Nem mindenkinek adatik meg, hogy támogassák a tehetsége kibontakoztatásában, ma már szinte kiváltságnak számít a támogató közeg és közösség, a szeretet emberformáló ereje azonban meg tudja mutatni, hogy létezik út csillag és csillag között.
A megnyitó a Danubia AMI kis táncosainak produkciójával zárult: Fajd Flóra tanítványai modvai dallamokra ropták, csángó népviseletbe öltözve (zenélt a Bácska Banda), majd szívesen meg is tanították a lépéseket azoknak, akik kedvet kaptak a közös tánchoz.
Sándor Boglárka

https://www.baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/5627-osszekeverve-a-remeny-szineit

Közzétette: Baja város honlapja – 2017. április 10.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*