Német nemzetiségi hagyományok ápolása

VASKÚTI ÓVODA A községben nagy hagyományokra tekinthet vissza a német nemzetiségi nyelvoktatás. Óvodánkban 1959 óta folyik nemzetiségi kétnyelvű nevelés, gyermekeink megismerkednek a kisebbség nyelvével, kultúrájával, hagyományaival.
2017. ápr. 11. 0 comment
Nemzetiségi hét a vaskúti óvodában Nemzetiségi hét a vaskúti óvodában
Minden programot, ünnepet áthat a német nyelvhasználat. Legintenzívebb programcsokrunk a nemzetiségi héthez köthető, ebben a nevelési évben március 20-24-én rendeztük meg. Változatos tevékenységekkel vártuk a gyermekeket. Új ismereteket szerezhettek, és lehetőséget biztosítottuk a szülőknek, hogy részt vegyenek a napi feladatokban.
A hetet vetítéssel nyitottuk meg: megnéztük, milyen más volt régen a világ. Megismerkedtek a gyerekek nemzetiségi ételekkel. Az óvó nénik bemutatták a régi idők ruháit, különböző települések népviseletbe öltöztetett babáit figyeltük meg. Zenés táncházban együtt énekeltünk. Az iskolai gyermekzenekar bemutatót tartott és megismertették hangszereikkel a kisebbeket. A gyerekek megtekinthették a Csipkerózsikát a Szekszárdi Deutsche Bühne előadásában.
Minden évben felkutatunk olyan személyeket, akik a régi hagyományokból tudásukat át tudják adni. Idén a gyertyaöntést próbálhatták ki, valamint a cipészmesterség csínját-bínját leshették el a gyerekek. Nyílt napunkon barkácsoltak az ovisok szüleikkel. Nemzetiségi viseletbe öltöztetett figurákat, csipkemintás papírtojásokat és kékfestő mintás virágokat készítettek. Húsvéti tojást berzseltek, színes szalagokkal rozmaringos almát díszítettek.
A nagycsoportosok ellátogattak Császártöltésre, ahol a német nemzetiségi hagyományokhoz kapcsolódó értékekkel ismerkedtek meg. Jártak tájházban és népi mesterségeket bemutató faházakban.
A projekthét elérte a célját, a gyerekek sok, élményszerűen elsajátítható ismerethez jutottak, számos dolgot kipróbálhattak. A nyílt napon a szülők is részesei lehettek az élményeknek. Így talán otthon is előkerül egy-egy régi mamusz, kendő vagy más használati tárgy. Esetleg felkeresik a dédnagymamát, aki elénekel egy szép régi dalt, együtt felidézik a múltat. Hartmann Krisztina német nemzetiségi óvodapedagógus 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*