Jézus a képeken is feltámadott

KULTÚRPALOTA Nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílt április 10-én, hétfő délután a Bácskai Kultúrpalotában, Baja város önkormányzata, a Türr István Múzeum és a Hetednapi Adventista Egyház szervezésében. A Jézus élete című tárlat három alkotó – Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba – munkáinak gyűjteménye, a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat része, amely május 22-ig tekinthető meg a Kultúrpalota aulájában és galériáján.
2017. ápr. 11. 0 comment
A megnyitón dr. Munczig Dénesné kulturális referens üdvözölte az érdeklődőket, majd Vedelek Norbert alpolgármester mondott köszöntőt. Kiemelte: szent időszakban, virágvasárnap után, húsvét közeledtével különösen örömteli ez a kiállítás, ugyanakkor fel kell tenni a kérdést, ünnepelhetünk-e felhőtlenül, fogadhatjuk-e nyitott szívvel az örömhírt a világban terjedő aggasztó hírek és jelenségek ellenére is. Ócsai Tamás lelkipásztor, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet: az egyház igazi küldetése, hogy Jézus Krisztust helyezze a középpontba. – Húsvét ünnepén a keresztény világ Krisztusra emlékezik: életére, kereszthalálára, feltámadására. Fontos, hogy minden ember értse meg a felelősségét abban, hogyan tudunk ebben a kihívásokkal teli világban Krisztusra figyelni, és embertársainknak is segíteni ebben. Jelen kiállítás a művészet eszközeivel helyezi Jézust a középpontba – mondta a lelkész.
A tárlat anyagát Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója méltatta, kiemelve: Isten és ember drámájának végtelen története kétezer év óta foglalkoztatja a művészeket. Matula Péter műgyűjtő biztatására képzőművész-barátai nagyszabású gyűjtőmunkába kezdtek, hogy saját, egyéni szimbólumaikon keresztül dolgozzák fel Krisztus-képüket. Így gyűlt össze a 64 portré, amelyek az ikonkompozíciók kereteit szétfeszítve hoznak létre feszültséget, hiszen hit és kétely birkózik bennük. – Az újtestamentumi festményciklus evangéliumi üzenete, hogy az ember szeretetre született, de annak tökéletes megvalósítását hiába keresi a földön. Az intellektuális közvetlenséggel megfogalmazott képciklusok új világot teremtettek a kortárs valóság tökéletes ellentéteként. Egyszerre személyesek és távolságtartók, tele izgalmas, asszociatív dimenziókkal. Érezzük bennük a lélek, a szellem és a szív jelenlétét: Jézus ezekben a művekben is feltámadott – összegezte a méltató.
A megnyitó zenei részében Mihálovits Katalin énekelt az alkalomhoz illő darabokat (Gomez: Ave Maria, Pergolesi: Stabat Mater, zongorán kísért Pethő Attila), valamint Jaberné Völgyi Csilla és Jaber Dóra (a Liszt Ferenc AMI tanára, illetve diákja) szólaltatták meg Bach muzsikáját hegedűn.
Sándor Boglárka

http://baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/5638-jezus-a-kepeken-is-feltamadott

Közzétette: Baja város honlapja – 2017. április 11.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*