Klasszikustól kortársig

VERSÜNNEP A Szent László ÁMK adott otthont idén a középiskolások városi versmondó versenyének: a megmérettetést épp a költészet napján, április 11-én délután szervezték meg az intézmény Kelemen Márton Könyvtártermében. A versmondókat és kísérőiket Tarnai Péter igazgató-helyettes köszöntötte Márai Sándor gondolatával, a vers mondásának és hallgatásának örömére utalva.
2017. ápr. 12. 0 comment
Vidákovics Naomi, a középiskolás kategória nyertese Fotók: Iván Donát és Sándor Boglárka Vidákovics Naomi, a középiskolás kategória nyertese Fotók: Iván Donát és Sándor Boglárka
Amint arra Deszecsárné Kubatovics Gyöngyi főszervezőként felhívta a figyelmet: a rendezvénnyel az országos Versünnep-mozgalomhoz csatlakoztak. Idén a 140 éve született Ady Endre tiszteletére kötelező versnek Adytól kellett válogatniuk a fiataloknak, szabadon választhatóként pedig kortárs lírikusok alkotásaiból hozhatták el a hozzájuk legközelebb állókat. A háromtagú zsűrinek – Lantos Kornélia, Radva László, Páncsity Orsolya – sok érett produkció közül kellett kiválasztania a legjobbakat, alsós és felsős kategóriában.
A vátesz-költő versei közül a fiatalok főként az ismertebbeket preferálták, elhangzott többek között az Emlékezés egy nyár-éjszakára, az Üzenet egykori iskolámba, A disznófejű nagyúr, A vár fehér asszonya, az Áldomás. A szabadon választott versek ezúttal is több teret biztosítottak arra, hogy az ifjú versmondók bepillantást engedjenek az őket aktuálisan foglalkoztató kérdésekbe, érzelemviláguk különböző mélységeiben barangolva. Néhányan erdélyi költő (Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc) verseit választották, mások házon belül (Kazal Krisztián, Szluha Gyula) keresgéltek, de elhangzottak olyan klasszikusok, mint Tóth Krisztina és Rakovszky Zsuzsa, Kálnay Adél, a slammer Svégel Fanni, vagy Pődör György, Simon Márton, Lelkes Miklós versei.
A végeredmény a következőképpen alakult. 7-8.osztályos kategória: I. hely: Markó Ádám (III. Béla Gimnázium), II. hely: Szemesi Csenge (Szent László ÁMK), III. hely: Pohankovics Virág (III. Béla Gimnázium). Középiskolás kategória: I. hely: Vidákovics Naomi (MNÁMK), II. hely: Nagy Botond (III. Béla Gimnázium), III. hely: Kurucsó Edina (Türr I. Szakgimnázium).
Sándor Boglárka 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*