Imádsággal támogatni, oktatni, nevelni

Látványos képzőművészeti kiállítás nyílt április 19-én, szerdán a Zirci Ciszterci Apátság bajai rendházában: a Tóth Kálmán téri felújított ingatlan a város egyik ékessége lett, zarándokok számára kitűnő szálláshely és közösségi tér. Kiállító terme idősebb és ifjabb Éber Sándor a ciszterekhez kötődő munkáinak ad otthont, a rend betelepítésének 875. évfordulója okán. A ciszterek több szállal kötődnek Bajához (ők működtették a III. Béla Gimnáziumot), a bajai Éber család pedig hozzájuk kötődött ezer szállal – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Vancsura László, a ház gondnoka.
2017. ápr. 19. 0 comment
Az önkormányzat nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester köszöntötte a szép számban egybegyűlt érdeklődőket. Felidézte: a ciszterek 1142 óta vannak jelen Magyarországon, II. Géza király telepítette be őket. Baja életének 140 éve képezik részét, komoly szerepet vállalva az oktatásban, amiért méltán lehetünk hálásak nekik és büszkék rájuk. A rendház egy európai uniós pályázatnak köszönhetően, 125 millió forintból újult meg másfél év alatt: korszerű vallásturisztikai objektum és közösségi tér lett – értékelte az alpolgármester.
A kiállítás anyagát Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum igazgatója méltatta. Kiemelte, hogy az id. Éber Sándor által a III. Béla Gimnázium díszterme számára készített (1933-ban befejezett) freskó a rend magyarországi történetének egyik legjelentősebb eseményét örökíti meg. Arról a momentumról van szó, amikor a király fogadja a ciszterek küldöttségét, és olyan kiváltságokat adományozott számukra, amelyek lehetővé tették a rend terjedését az országban. A tanítóképző tanáraként Bajára költözött id. Éber Sándor mestere, Székely Bertalan hatására kezdett el szecessziós stílusú freskókat, faliképeket festeni, összesen 22 templom és iskola falait díszítette ilyen módon Baján és a környéken. Gyermekei játszva tanulták meg mellette a szakma minden csínját-bínját, fia, ifj. Éber Sándor több tucatnyi karikatúrát és portrét készített a ciszter tanárokról és papokról. Ezt a gyűjteményt bocsátotta a rendház rendelkezésére a Türr István Múzeum, kiegészítve metszetekkel és a művészek által díszített különféle tárgyakkal és kordokumentumokkal.
Baján sokan felrótták a cisztereknek, hogy nem szerveztek ünnepélyes megnyitót a felújított rendház számára, de akkori párhuzamos projektek miatt erre nem nyílt lehetőség – számolt be Dékány Sixtus szerzetes, a Zirci Ciszterci Apátság apátja, kiemelve: keresték a megfelelő alkalmat a későbbi átadásra. A múzeum nagyvonalú felajánlása az Éber család életműve egy részének bemutatására remek alkalomnak bizonyult, egybekötve a ciszterek letelepedésének 875. évfordulójával (Baja környékén, a mai Bátaszéken). – A ciszterek igazi hivatása imádsággal támogatni az uralkodóházat. Később kezdtek oktató-nevelő tevékenységet is folytatni, de mindig bennük munkált a közösségi érzés erősítése. Talán ők maguk sem gondolták volna, hogy 2017-ben még lesz hírmondója rendjüknek az országban – mondta az apát. Köszönetét fejezte ki ugyanakkor a bajaiaknak, amiért szeretettel és tisztelettel őrzik és ápolják a valaha itt élt és szolgált ciszterek emlékét.
A megnyitón művészi műsorral közreműködtek a bajai Szent László ÁMK Lukin László ÉZI és AMI zenészei (Kovács-Birkás Tamara, Berkes Amanda, Kubán Loránd, Pethő Attila). Verset (Arany János: Dante) mondott Nagy Botond, a III. Béla Gimnázium diákja. A kiállítás június közepéig látogatható a zirci rendházban.
Sándor Boglárka

https://www.baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/5675-imadsaggal-tamogatni-oktatni-nevelni

Közzétette: Baja város honlapja – 2017. április 19.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*