Vissza a természetbe!

DUNAFALVA/NEMEZTI PARK Komoly természetvédelmi beavatkozások indulnak a térségben. A mintegy 520 millió forintos élőhely fejlesztésben Dunafalva, Dávod és Hercegszántó is érintett. A Bezerédi-Duna-ág (335 millió forint), illetve a dávodi Földvári-tó, valamint a karapancsai erdei tavak (185 millió forint) rehabilitációja valósulhat meg.
2017. ápr. 20. 0 comment
Dunafalván tartott sajtótájékoztatót a szakminisztérium és a nemzeti park Fotók: Kelemen Áron Dunafalván tartott sajtótájékoztatót a szakminisztérium és a nemzeti park Fotók: Kelemen Áron
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén zajló természetőrző beruházásokról ma (április 20-án) délután tartottak sajtótájékoztatót a dunafalvi Népházban. Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, minden fejlesztés örömteli, de fokozottan igaz ez térségünkben a természetvédelemmel kapcsolatos munkálatokra. „Két hete a földikutya rezervátumot adtuk át Baján. A Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja, valamint a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak helyreállítása környezetóvó beruházás, összértéke meghaladja az 500 millió forintot. A munkálatok már zajlanak. 2018 végére befejeződhet a beruházás, mely valódi befektetés a jövőbe, gyermekeink, unokáink élvezhetik majd a munka gyümölcsét.”
Dunafalva polgármestere, Magosi György jól ismeri az érintett Duna-ágat, a terület korábban önkormányzati tulajdonban volt. „Most látszik, jó döntés volt, hogy a nemzeti parkhoz került. Páratlan környezet volt, nagy horgászélet zajlott. Az élőhely-fejlesztés után ismét megtelik vízzel, kiváló ívó hely lehet újra a halaknak a horgászok örömére. Fontos a falunak ez a beruházás!”
Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: az itt élő emberekkel együtt kell megvalósítani a fejlesztéseket. „Dunafalva a nemzeti park része, 20 éve védett terület. Ennek eddig a kevésbé előnyös oldalát ismerhették meg a helybéliek. Most a pályázat révén élőhelyeket őrizhetünk meg. Vizet kap újra a Bezerédi-ág, de a fás élőhely is megújul, a fakitermelés már megkezdődött. Fontos, hogy a nemzeti park területéhez az itteni emberek is eljussanak. A mohácsi Szabadság-zátonyon sikeres a hasonló beruházás, kenusok, evezősök, horgászok népesítik be a megújult zátonyt, melyen közben a természeti értékek őrzése sem szenved csorbát.” Hozzátette: a dávodi Földvári-tavakat kotorni kell, fontos élőhely. A karapancsai erdei tavak helyreállítására, a vízpótlás megoldására is szükség van.
A Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója végezetül elmondta: a természetvédelmi munkálatokról folyamatosan beszámolnak. Géczy Zsolt

 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*