Nálunk dől el, ki a legjobb

EGYMI Nyolc szakmában mérhetik össze tudásukat, rátermettségüket az ország 33 speciális iskolájából Bajára érkezett fiatalok, hogy a nemes versengésben elnyerhessék a Szakma Kiváló Tanulója címet. A bajai EGYMI által szervezett hagyományos rendezvény közös ünnepi vacsorával egybekötött megnyitóját április 19-én, szerda este tartották a Malom étteremben, a vendégek a Čabar zenekar hangulatos muzsikája mellett gyülekeztek.
2017. ápr. 21. 0 comment
Müller István, az EGYMI igazgatója és a Speciális Iskolák Országos Szövetségének elnöke úgy értékelte: az a tény, hogy az elődöntőt követően az ország 33 iskolájából összesen 108 tanuló jutott be a döntőbe, jelzi, hogy a szeretik ezt a versenyt, örülnek a megmérettetés lehetőségének. – 1985-tól működnek speciális szakiskolák, a fogyatékkal élő tanulók akkortól kerülhettek be az általános iskola elvégzése után a szakképzésbe (előtte csak a dolgozók esti iskoláját végezhették el). A számukra biztosított szakképzési kínálat egyre gazdagabb, egyre több olyan szakmát tanulhatnak, amellyel sikeresen munkába is tudnak állni. A Speciális Iskolák Országos Egyesülete az első években még nevezési díjakkal szervezte ezt a versenyt, hiánypótló módon. Sport- és tanulmányi versenyt tudtak ilyen módon meghirdetni, ez a 90-es években kulturális találkozóval bővült. A szakmai versenynek azonban már régóta Baján van hagyománya – mondta az igazgató. Hozzátette: a megmérettetés tétje sem csekély, hiszen azok a tanulók, akik 70 százalék fölötti pontszámot érnek el, mentességet kapnak az év végi szakvizsgák alól, illetve már érvényes szakmunkás bizonyítvánnyal távozhatnak. Idén nyolc tárgyból mérhetik össze tudásukat az értelmi fogyatékkal élő és tanulásban akadályozott diákok: élelmiszer-, vegyi áru- és gyógynövény eladó, textiltermék összeállító, asztalosipari szerelő, számítógépes adatrögzítő, konyhai kisegítő, kerti munkás, parkgondozó, háztartástan.
Az önkormányzat részéről Csubákné Besesek Andrea alpolgármester köszöntötte a verseny résztvevőit, a kísérőket és szervezőket. Kiemelte: a hazának nagy szüksége van jó szakemberekre, akik tudják, értik, szeretik a szakmájukat. Úgy vélekedett: aki idáig eljutott máris nyertes, hiszen bekerült az országos legjobbak közé, de természetes, hogy ismét bizonyítani, győzni, szárnyalni akar. A bajai tankerület jókívánságait adta át a versenyzőknek Sárosi Magdolna igazgató, kiemelve: büszkék a speciális iskolára, amely évről évre áldozatos munkával (sok-sok támogató segítségével) megszervezi a versenyt. Arra biztatta a diákokat: akkor se szomorkodjanak majd, ha nem végeznek az élen, hiszen a verseny lényege a tapasztalatcsere, az élmény, az együttlét. – A szakmát már mindannyian jól tudják. Kívánom, hogy az életben is találják meg a helyüket és azt a munkát, amelyet szívesen végeznek majd – fogalmazott.
A közös vacsorát a Čabar zenekar, valamint a Danubia AMI zenészeinek (Barity Zorán és Ölveczky Tamás) muzsikája kísérte.
A diákok két napon át vehetnek részt a számukra kiírt szakmai versenyeken, a péntek esti díjkiosztón pedig – Müller István igazgató szavait idézve – hatalmas serlegeket vihetnek haza.
Sándor Boglárka Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*