Tettes és/vagy áldozat?

SZOBASZÍNHÁZ „Lövöldözés történt egy iskolában, többen meghaltak.” Ez az a hír, amire mindig felkapjuk a fejünket. Az utóbbi évekből több ilyen esetet is fel tudnánk sorolni, az elkövetők különféle életkorú, társadalmi helyzetű, habitusú emberek. Ha a gyanúsított épp gyermek, diák, aki ráadásul egyazon iskolába is jár az áldozatokkal, akkor még megrázóbb a történet (már ha egyáltalán lehetnek ennek fokozatai). Vajon a sajnálkozás, az együttérzés, az elborzadás mellett eszünkbe jut-e elgondolkodni az indítékokon, a szörnyűséges tetthez vezető úton? A TabulArt Szobaszínház (Flórián utca 43.) legújabb produkciója ezeket a kérdéseket teszi fel anélkül, hogy konkrét válaszokat vagy válaszlehetőségeket kínálna, mintegy a nézőre bízva a tanulságok megfogalmazását.
2017. ápr. 21. 0 comment
Fotók: Szádeczky Attila Fotók: Szádeczky Attila
A bak című monodráma William Mastrosimone spanyol származású, amerikai író alkotásának egy sajátosan átgyúrt változata, Hajós Szilárd előadásában és Tóth-Kiss Hajni rendezésében. Témája az erőszak, a zaklatás, a gyermekeket, fiatalokat érintő fizikai és verbális agresszió, a meg nem értés, az elmagányosodás. Mindez a történetben olyan következményekkel jár, amelyek visszafordíthatatlanok a főhős életére nézve.
A monodráma műfaja önmagában is különleges, hiszen túl azon, hogy a színész egyedül uralja a színpadot és esetenként több karaktert is megformál, a teljes hitelesség kedvéért a leghétköznapibb tevékenységeket is el kell végezni, ez pedig a néző szemszögéből nem mindig komfortos. A bak esetében azonban már a kezdeti mozzanatok is azt jelzik: valami történni fog. A feszültség pattanásig fokozódik annak ellenére, hogy a főhős első megszólalásai, emlék-felidézése még igyekeznek egyfajta harmóniát sugallni: visszagondol a gyerekkor bizonyos mozzanataira. Ez a visszaemlékezés folyamatosan jelen van, a kamaszkorú fiú monológjaiból lassan kibontakoznak a történet láthatatlan szereplői: a vele nem kellő mértékben törődő szülők, a vadász nagyapa, aki férfivá avatja, a tárgyalás résztvevői (ügyvéd, tanúk), az áldozatok. Fontos mondatok hangzanak el: ki a felelős, mitől válik férfivá a fiú, mit takar a magára erőltetett maszk, hogyan válhat azzá, ami lenni akar.

És bár néhány válasz már a színpadi játék során megszületik, a legtöbb közülük leginkább azt acélt szolgálja, hogy a néző hazavigye magával, tovább gondolja, érezze, akár önmagával is vitába szállva, akár saját felelősségét is kutatva. Illúzió lenne ugyanis azt gondolni, hogy amit látunk, nem több színpadi játéknál. A zaklatás az a téma, amelytől senki sem érintetlen, valamelyik formáját vagy szerepét mindenki átélte. A darab színpadra állításakor Hajós Szilárd arra vállalkozott, hogy az összes szerepet maga jeleníti meg, ami nem kis bátorságra és még annál is nagyobb lelki erőre vall. A tudását londoni színésziskolákban csiszolgató fiatal ebben az egyszemélyes drámában rengeteg arcát fel tudja villantan, a végeredmény pedig egy szánalomra méltó, esendő, önmagával és az emlékeivel folyamatosan küzdő figura lesz, akinek további sorsát homály fedi. Mivel egyedül van a színpadon, a nézőnek nem marad választása, muszáj figyelnie minden gesztusát, minden mozdulatát és rezdülését, és muszáj tűrnie, hogy bizonyos mozzanatok akár bele is égjenek a retinájába. És jegyezze meg örökre: vannak dolgok, amelyek nem visszajátszhatók.
A produkció prevenciós jelleggel készült, azzal a céllal, hogy hasson és elgondolkodtasson. Jó lenne, ha minél többen látnák, vinnék el hírét, gondoskodva arról, hogy eljusson a fiatalokhoz, az iskolásokhoz, a téma érintettjeihez.
(Premier: április 21., 19 óra. További előadások: április 22. és 28., 19 óra. Jegyfoglalás a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy a 0630/6462435 számon. Cikkünk a főpróba alapján készült.)
Sándor Boglárka

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*