Két erdélyi életpálya tükre

Erdély csillagai címmel Tamási Áron és Sütő András emlékét idézte fel Baján, szeptember 8-án pénteken két kolozsvári előadó. Tamási Áron 120, Sütő András pedig 90 éve született (előbbi a székelyföldi Farkaslakán, utóbbi a mezőségi Pusztakamaráson), a kerek évforduló szolgáltatta az alkalmat az emlékezésre, hiszen mindkét szerző életműve jelentős hatást gyakorolt az összmagyar irodalomra is.
2017. szept. 12. 0 comment
Az előadók, Vallasek Júlia és Balázs Imre József irodalomkritikusként, irodalomtörténészként és egyetemi tanárként is több szinten foglalkoztak a két író munkásságával. Vallasek Júlia Tamási Erdélyi csillagok című novellájának elemzésével igyekezett közelebb hozni hallgatóihoz a székely író sajátos világát. A novella a szerző második, 1929-ben megjelent kötetének címadó darabja, amely egyfajta transzszilvanista program-írásként is értelmezhető. Klasszikusnak is nevezhető problematikát dolgoz fel: a székely lány és a román csendőr szerelme természetesen nem valósulhat meg, a boldogtalan szerelmesek sorsa szükségszerű pusztulás. A több nemzetiségű, több nyelvű Erdély transzszilvanista illúziója nem működőképes – vonja le a következtetést Tamási annak ellenére, hogy ő maga (több erdélyi íróval együtt) megpróbált hinni ebben. Az előadó szerint Tamási hatásának ereje abban rejlik, hogy sosem hiányzik belőle a humor és a gyilkosságig menő őszinteség.
Balázs Imre József személyes emlékeket is megosztott a hallgatósággal. Felidézte: a székelyudvarhelyi Tamási Áron Líceum diákjaként jelen volt az iskola névadóján, amelyen Sütő András is részt vett. Később, Tamási-ösztöndíjas egyetemistaként évente egyszer átvette Budapesten Tamási özvegyétől a tanulmányaira fordított összeget. Az előadó kifejtette: a két életmű összeér. Tamási nagyra tartotta a pályakezdő Sütőt, aki viszont őt tekintette egyfajta szellemi atyjaként, minderről több írásban is tanúbizonyságot tettek mindketten. Ugyanakkor mindkét szerző nyelvi ereje által is hatni tudott, igényes, szépen megmunkált regionális köznyelvet használtak, amelyek leginkább esszékben, szociográfiákban mutatkoznak meg. Tamásit sokan érezhették magukénak derűs szemlélete miatt, Sütő életműve ezzel szemben tragikusabb (a 80-as években be is tiltották kisebbségi kiállásai miatt). Az előadó arra is felhívta a figyelmet: bár a rendszerváltás óta több mint két évtized telt el, azok a problémák, amelyekkel az erdélyi magyar írók a 80-as évek táján küzdöttek, nagyrészt ma is fennállnak.
Sándor Boglárka 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*