Sok mese, sok zene

Mesés évadnak néz elébe a Rábl Színpad és Zenei Közösség, hiszen a következő időszakban két mesejátékkal is készülnek, amelyeket bérletsorozatban (őszi, tavaszi), valamint azon kívül is műsorra tűznek, így senki sem maradhat le róluk. Ezen kívül természetesen további újdonságok is várhatók, sok zenével, drámával és humorral. Minderről Dely Géza, a társulat művészeti vezetője számolt be olvasóinknak.
2017. szept. 12. 0 comment
Iván Donát fotói Iván Donát fotói
– Több újdonsággal is készülünk az évadra. Még nem volt rá példa, hogy két gyerekdarabot is bemutassunk egy évadban, de felkérést kaptunk az őszi és a tavaszi bérletsorozatban való részvételre is, és örömmel tettünk neki eleget. Újdonság az is, hogy idén már nem csak én fogok rendezni. Tavaly csatlakoztak hozzánk az À la Carte Teátrum helyben maradt tagjai B. Szabó Orsolya vezetésével, akinek személyében tapasztalt és merész rendezőt is nyertünk. Az első évben még csak szerepeket vállalt nálunk, hiszen amikor csatlakoztak, mi már az előzetes évadtervünk szerint dolgoztunk, idén azonban már két darab rendezését is elvállalta, nagy örömömre. Azt kértem tőle, hogy az egyik mindenképp legyen mese, mert ezt nem sorolom az erősségeim közé. Orsi vállalta is, és ajánlott még hozzá egy kamaradarabot is. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul, milyenek lesznek a közönség visszajelzései. Számomra ez mindenképpen hatalmas segítség, mivel így több időt tudok szervezői feladatokra fordítani, és ha úgy alakul, talán még játszhatom is, más rendezésében, ami régi vágyam.
– Milyen új bemutatókra lehet számítani?
– Novemberben a Csipike című mesejátékkal indítjuk az évet, ebben régi és új ráblos tagok egyaránt szerephez jutnak. Orsi is hívott néhányat a régi játszói közül, és az én középiskolás drámásaim közül is válogattunk. Mivel a történetben főleg állatok szerepelnek, szükség is volt a fiatalok játékos kedvére. Decemberben pedig a felnőtt színházi bérletsorozatban kapott helyet a Csendes éj című drámánk, ezt magam rendezem. Amint a címe is sugallja: karácsonyi tematikájú a történet, de talán hozzánk hűen kicsit alternatív színezetet is kap attól, hogy a második világháborúban játszódik. Szép drámai ív bontakozik ki benne.


– Tőletek általában koncert-jellegű produkció is várható. Idén mit terveztek?
– Két éve megígértük, hogy A muzsikusnak dalból van a lelke… című sanzonestünknek (amelynek már két új válogatását is nagyon szerette a közönség) lesz folytatása. Ideje betartani ezt az ígéretet, ezért januárban ismét muzsikálunk!  Apropója is van, mivel felkérést kaptunk a városházától, hogy a polgármesteri bálra készüljünk fél órás zenéléssel. Úgy gondoltuk, akkor kibővíthetjük ezt a felkészülést egész estésnek is. Helyszínt váltunk: bár nagyon szerettük a Sobri Csárdát, de ott már nem fértünk el, ezért áthozzuk az anyagot a Bácskai Kultúrpalotába. Úgy képzeljük el, hogy a dísztermet kicsit átalakítva kávéházi hangulatot teremtünk, asztaltársaságokkal, borkóstolóval, pogácsával. Két estét tervezünk, de igény esetén többről is lehet szó. Nagyon szeretjük ezt a zenei világot, az énekeseink már igényelték, hogy foglalkozzunk vele ismét, és találtunk hozzá jó anyagot. Néha kicsit bővítjük a keretet, belecsempészünk egyéb, de hangulatában beleillő dalokat is.
– A tavasz is hoz újdonságokat.– A már említett kamaradarabunkat márciusban mutatjuk be, a Kupa-pódium bérletsorozatban. A Gene Stone – Ray Cooney szerzőpáros: Miért nem marad reggelire? című vígjátéka háromszereplős darab, nagy izgalommal várjuk. Áprilisban még egy gyerekdarabbal készülünk, a tavaszi bérletsorozatban. Szlavikovics Ferencné Marika néni, aki már harmadik éve foglalkozik a gyerekcsoportunkkal, jelezte, hogy szívesen színpadra vinne egy klasszikus drámás gyerekjátékot. Ennek lényege, hogy egy alaptörténetből kiindulva maguk a gyerekek írják át, költik újra, alakítják a történetet, és természetesen maguk adják el. Nagyon támogatom az ötletet, hiszen nem sok olyat láthatott a bajai közönség, hogy gyerekek játszanak a kortársaiknak. Ez nem kis vállalkozás. Marika néni három ötlettel indít, ebből majd a gyerekekkel választják ki a nekik leginkább tetszőt, és azzal kezdenek el dolgozni. Ez egyfajta év végi vizsga is lesz majd számukra. A nagyobb diákokkal is tervezek korosztályos drámajátékot: a végzős drámásaimmal, akik tavaly már bizonyítottak egész estés darabbal, szintén ez lehet tavasszal a vizsgájuk, és ezzel feltehetik a koronát négy éves színjátszó pályafutásukra.
– Hogyan tartjátok a kapcsolatot a közönséggel?
– Ebben is szeretnénk megújulni. Hamarosan mindenki találkozni fog a társulatról szóló időszakos, ingyenes minikiadványunkkal. Első, kísérleti példányát most készítjük, siker esetén évente 2-3 megjelentést tervezünk. Ez tartalmazza majd a következő produkciók ismertetőjét, csoporthirdetéseket, rólunk szóló híreket, kritikákat, véleményeket. Ezt szeretnénk majd ajándék képpen mindenki postaládájába eljuttatni.
Sándor Boglárka  

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*