Hivatás, szolgálat, szociális munka

CÉDRUS Megtelt a városháza díszterme a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény munkatársaival és meghívott vendégeivel november 10-én, a szociális munka napja alkalmából szervezett hagyományos szakmai találkozón. Bánné Kiss Erzsébet intézményvezető köszöntőjében elmondta: egy tavalyi kormányhatározat munkaszüneti nappá nyilvánította a szociális munka napját (november 12.), és bár ez idén épp vasárnapra esik, így aligha tudnak élni vele, mégis fontos döntésről van szó, hiszen felhívja a figyelmet arra a tevékenységre, amelyet az ágazat dolgozói végeznek nap mint nap.
2017. nov. 11. 0 comment
- Jó része lenni mások életének, meglátni, észrevenni az ínséget, a szenvedő embert, és lehetőség szerint segíteni rajta, fizikai szükségletei mellett lelki hiányosságait is pótolni – mondta az intézményvezető. Kiemelte: a Cédrus közel 1200 ellátottról gondoskodik, jó hírét egymásnak adják tovább az emberek. Öt telephelyen összesen 170 alkalmazottat foglalkoztatnak, akik munkájukat szolgálatnak tekintik.
A szociális gondozók kezét a lélek vezeti, miközben gondoznak, ápolnak, gyámolítanak. Köszönet illeti őket ezért, hiszen a közösséget szolgálják, és terheket vesznek le a hozzátartozók válláról – mondta dr. Zöld Lászlóné önkormányzati képviselő, egyházi, szociális és karitatív ügyekért felelős tanácsnok. Hozzátette: az elismerés örömteli visszajelzés arról, hogy jó úton járnak.
A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény profiljához tartozik a hajléktalanellátás, vezetője, Valkai Edit részletes tájékoztatást nyújtott az intézmény tevékenységéről. Mint elmondta: négyféle szolgáltatást nyújtanak, a rászorulók a népkonyhát, a nappali melegedőt, az éjjeli menedéket és az átmeneti szállót vehetik igénybe. A népkonyhán napi 50 adag meleg ételt főznek a hét minden napján, ez teljes kapacitással, díjmentesen működik.

A nappali melegedő lehetőséget nyújt tisztálkodásra, ruházat tisztítására, társas kapcsolatok építésére, postacím igénybevételére, értékmegőrzésre – tavaly összesen 114-en vették igénybe ezeket a lehetőségeket. Az éjszakai menedék nyolc férfi számára tud pihenési lehetőséget biztosítani, napi átlagban 5 fő veszi igénybe, az átmeneti szálló pedig önellátásra képes férfiak egyénre szabott esetkezelését teszi lehetővé. A szakember elmondta: 2017-ben 26 új ellátott került be a rendszerbe, általában ilyen mértékű elszegényedést lehet tapasztalni. Az alapvető fizikai szükségleteken túl az ellátottaknak lelki segítségre, támogatásra is szükségük van, sokan küszködnek az elmagányosodással, hiányzik mellőlük a támogató háttér, a Cédrus munkatársai pedig igyekeznek mindegyikükben meglátni a történet mögött az embert.
A ceglédi Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló Gondozó Otthon intézményvezetője, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, Birinyi Márk a szociális munka hivatás voltáról értekezett előadásában, majd díjazták a Cédrus kiemelkedő munkatársait. Zárszóként id. Bán Béla lelkipásztor tartott rövid áhítatot.
Sándor Boglárka  

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*