Hova tűntek a halak?

DUNA Nincs hal a folyó paksi és bajai szakaszán. A problémával az utóbbi egy évben egyre több helyi horgász fordul a megyei szövetséghez. November 9-én fórumot tartottak a Petőfi-szigeten, hogy a pecások választ kapjanak kérdéseikre. Az egyesületek és a hivatali szervek abban egyetértenek, hogy az illegális fogásokat csak társadalmi összefogással és pontos információkkal lehet megakadályozni.
2017. nov. 13. 0 comment
Fórum a Petőfi-szigeten Fórum a Petőfi-szigeten
Idén még alig akadt valami a horogra, számoltak be a helyi horgászok. A paksi és a bajai Duna-szakaszon mintha eltűntek volna a halak, velük együtt a kormoránok is. Hiába az etetőanyag és a rutinos versenyzők tapasztalata, a kapásjelző meg sem mozdul: se éjjel, se nappal. Várszegi József, az Aranyhal-Baja SHE elnöke: „Egyáltalán nem lehet fogni telepített pontyot, kevés fehérhal, eltűnt a dévér és a karikakeszeg. A Sugovicában nincs hal, nem tudjuk miért.”
Az utóbbi hónapokban több száz jelzés érkezett a megyei szövetséghez, mely az eset kivizsgálását kérte a Magyar Országos Horgász Szövetségtől és az illetékes hatóságoktól. Érdekesség, hogy halpusztulást egyáltalán nem tapasztaltak, és ivadékok is szép számmal vannak a Dunában. Kovács Sándor, a BÁCSHOSZ ügyvezető elnöke: „Ebben az évbe már több mint öt alkalommal vetettünk hivatalos vízmintát. Határérték fölött szennyező anyagot nem találtunk. Érdekes, hogy nem eszik a hal, mert aki halradarral nézi, az lát halat. Tehát valami baj van a halak étvágyával.”
A szakemberek szerint egy több éves átfogó kutatómunkára volna szükség, hogy minden kérdésre pontos választ kapjanak. Ebbe a Duna Kutatóintézetet és a gödöllői egyetemet is bevonnák.
A legsürgetőbb kérdés pedig a halőrzés, a megyei szövetség 10 hivatásos ellenőrének munkáját önkéntesek segítik. A 2015 óta működő Állami Halőri Szolgálat az orvhalászatból adódó illegális kereskedelem felszámolását végzi. Zsigmond Richárd igazgató (Földművelésügyi Igazgatóság, NÉBIH): „Mivel kormányalkalmazottak és halőrök is, egyéb hatósági feladatokkal is felruháztuk őket. Jogosultak a vízparti és a szárazföldi ellenőrzés mellett a hal nyomon követésére, egészen a halárusító helyekig és éttermekig.”
A horgászok szerint sokat segítene, ha a szlovák és szlovén jogszabályokhoz hasonlóan a magyar törvények is jelentős pénzbírsággal és tényleges elzárással büntetnék a rapsicokat. A szövetség szeretne minél előbb megoldást találni a problémára, ellenkező esetben ugyanis a horgászok nem váltják ki a 2018-as jegyeket. Bajai TV

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*