Hajózható lesz a Ferenc-csatorna?

Újra hajózható lesz a Baja–Bezdán szakasz, Verbászig rendezik a vízügyi infrastruktúrát. Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság reményei szerint a beruházással nemcsak az árvízvédelem, hanem az idegenforgalom is fejlődik majd.
2017. dec. 08. 0 comment
Zsilip Fotó: Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum Zsilip Fotó: Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum
A Magyarország és Szerbia közötti határon átnyúló IPA-program keretében újabb eredménynek számít a támogatást nyert BABECA pályázat, amely a Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-csatorna) térségének vízgazdálkodási fejlesztésére irányul. A partnerek – Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Vajdasági Vizek Közvállalat, Európai Ügyek Alap – december 6-án nyitó tanácskozást a Tartományi Képviselőházban. A jelenlevőket Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár köszöntötte. A BABECA pályázat értéke több mint 8,6 millió euró, ehhez az Európai Unió 7,5 millió euróval járul hozzá. Elsődleges célja az árvízvédelem, az infrastruktúra és a hajózási útvonal helyreállítása, továbbá a környezetvédelem fejlesztése Vajdaság és Bács-Kiskun megye területén, hangsúlyozta a titkár.
A Baja–Bezdán-csatorna 44,8 km hosszú. Ebből 32,2 km Magyarország, míg 10,6 km Szerbia területén helyezkedik el. 2 km-en pedig az országhatár a csatorna medrében húzódik. Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója rámutatott arra, hogy a két ország október első napjaiban írta alá a támogatási szerződést. Magyar területen elsősorban a Baja–Bezdán-csatorna rekonstrukciójára kerül sor, ez kotrási munkálatokból áll majd, illetve a fenntartási munkákat javító eszközök beszerzésére irányul. Az igazgató reményei szerint a beruházással nemcsak az árvízvédelem, hanem az idegenforgalom is fejlődik majd a jövőben. – A projektumon 2010 óta dolgozunk. Magyarországon már a közbeszerzési tanácsadókat kiválasztottuk, a közbeszerzések egy részét kiírtuk. A munkavégzés folyamata elkezdődött, a tényleges kivitelezés jövőre várható. A projekt 2019 végén zárul.


Steffen Hudolin
, az Európai Unió szerbiai küldöttségének tisztségviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a BABECA projektum kulcsfontosságú Magyarország és Szerbia számára. – Az említett pályázat arról tanúskodik, hogy a két ország közötti együttműködés további konkrét, felmutatható beruházási eredményeket von maga után. Az intézmények közötti megfelelő kapcsolat minőségében rejlik a siker. A Magyarország és Szerbia közötti együttműködés példaértékű.
Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az alap partnerként vesz részt a pályázatban, amely stratégiai jelentőségű Vajdaság és az egész ország számára. Jelentősen hozzájárul a helyi lakosság életszínvonalának javításához az adott régióban. Ez pedig közvetlen módon előmozdítja az ország európai integrációját. Elmondása szerint a partnerek közreműködésével megvalósuló projektumok minősége folyamatosan javul. – Az Európai Ügyek Alap jelenleg 13 stratégiai jelentőségű pályázat alkalmazásán dolgozik, melyek értéke több mint 18,5 millió euró.
A projektleírás szerint a Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-csatorna) térsége regionális vízgazdálkodási rendszerének fejlesztése Magyarországon a dél-alföldi régióra, Szerbiában pedig Bácskára és Bánátra terjed ki. A csatorna elsősorban vízellátási és a belvizek elvezetési feladatát tölti be, de sportolási és pihenési célokat is szolgál. Egyes szakaszai az árvízvédelmi rendszer részét képezik. A karbantartás elmaradása, a biomassza megnövekedett mennyisége és az iszappal összefüggő vízminőségi problémák miatt jelentősen lecsökkent a vízellátó képesség.
A projekt célterületét a Baja–Bezdán-csatorna (a csatorna magyarországi és szerbiai szakasza), a szerb oldalon húzódó Verbász–Bezdán-csatorna, a bezdáni Ferenc József-zsilip és a Sebesfoki-zsilip adja. A bezdáni Ferenc József-zsilipet a jelenlegi műszaki és hidromechanika állapota miatt nem használják. Továbbra is fontos létesítménynek számít a Duna–Tisza–Duna-csatorna mentén, működőképessége ezért tehát elengedhetetlen. A Sebesfoki-zsilip a Baja–Bezdán-csatorna és a Bezdán–Verbász-csatorna találkozásánál található. A zsilip ipari létesítményként a hajózást biztosította, és az egyedüli árufuvarozási lehetőséget jelentette a térségben. (magyarszo)


Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*