Január műtárgya: Rőzsekötő-tű

VÍZÜGY Januárban a Hónap műtárgya a Rőzsekötő-tű, mégpedig az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből. A sorozat a vízügy igazgatóság honlapján (adukovizig.hu) olvasható.
2018. jan. 08. 0 comment
A rőzsét az elmúlt évtizedekben gyakran alkalmazták laza talajú folyófenék, illetve meder- és partoldal védelmére. Lágyított vashuzalt felhasználva a tű segítségével fűzfanyalábokat kötöttek össze, hogy végül egy összefüggő, lepedőszerű rőzseréteget kapjanak.
Ezeket a rőzsepokrócokat a felhasználás helyszínén, egy tutajon készítették. A pokróc merevítéséhez 3-6 méterenként szintén rőzséből készített kolbászformákat erősítettek. A rőzsepokróc jellemzően 20 cm vastag volt, szélessége a 20-30 métert is elérhette. Hogy a megvédendő mederoldalról nem mozdulhasson el, uszályról kővel terhelve eresztik a mélybe. A kőterhelés vastagsága 20 cm. Fényképeink a rőzsefektetés folyamatát mutatják be.
Nem csupán a felszín alatt, hanem töltések, ún. rőzsegátak építőanyagaként is használták a rőzsét, ennek elkészítéséhez ugyancsak ilyen tű volt használatos. Ezt szemlélteti a tű mellett elhelyezett rőzsegát-makett. Forrás: http://vizmerce.blog.hu/2018/01/05/a_honap_mutargya_rozsekoto-tu

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*