Továbbra is figyelnek az idősekre

Magyarországon és Baján is a családok éve 2018., a kormány és a bajai önkormányzat pedig ebben az esztendőben is kiemelt figyelmet fordít az idősekre – biztosított Zsigó Róbert államtitkár, Fercsák Róbert polgármester, valamint Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos január 8-án, a bajai polgármesteri irodában tartott sajtótájékoztatón.
2018. jan. 09. 0 comment
Fotók. Kopri/Snassz.hu Fotók. Kopri/Snassz.hu
Az idősekkel való kiemelt törődés 2010 óta fontos: a kormány mindent megtesz azért, hogy elősegítse az idősek biztonságát és megélhetését – ismertette Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Mint mondta: a nyugdíjak reálértékének megőrzését, valamint a juttatás emelését tűzték ki célul, és ezt meg is valósíthatták, 2017-ben pedig már nyugdíj prémiumot is tudtak fizetni, valamint beindították a Nők40 programot. – Büszkék lehetünk ezekre az eredményekre. Sok még a tennivaló, de haladnunk kell a kijelölt úton – összegezte a honatya. Hozzátette: a kormány Baján is biztosítja annak a személynek a javadalmazását, aki segíti az időseket abban, hogy mindennapi életük során minél célravezetőbben tudják használni az infókommunikációs lehetőségeket.
Magyarország lakosságának mintegy 19 százaléka 65 év feletti, ez a számadat pedig 2030-ra elérheti a 24 százalékot – ismertette Jeneiné dr. Rubovszky Csilla kormánybiztos. Mint mondta: Magyarország már 2013-ban elvégzett egy felmérést, amelynek során 70 ezer, 80 év fölötti személytől kérdezték:  miben szeretnének segítséget kapni ahhoz, hogy nyugdíjas éveiket saját otthonukban, kényelemben, biztonságban tölthessék.A válaszokból három fő probléma rajzolódott ki: az egészségromlás, az otthoni biztonság és a magány. Mindezek után három településen két éven át tartó modellprogramot indítottak útjára, tesztelve az infókommunikáció nyújtotta lehetőségeket. Ennek keretében az idősek nemcsak megtanulhatták kezelni és használni az eszközöket (az oktatásba sikeresen bevonták a diákokat is, a kötelező 50 órás közszolgálati munka keretében), de külön számukra kifejlesztett (kognitív képességeket erősítő, valamint a bűnmegelőzést elősegítő) játékokat is kaptak. A program koordinálása céljából diszpécseri központokat is létrehoztak, ahol 1050 új munkahelyet létesítettek. Bevonták ugyanakkor a közfoglalkoztatottakat is, akik 100 ezer kérdőívet kérdeztek le, felmérve, kik legyenek azok, akik a következő időszakra számítástechnikai eszközhöz jutnak. Döntés született ugyanis arról, hogy a 100 ezer idős személy lakhelyén ingyenes képzésben részesülhet, 5 ezren pedig gépet is kapnak ehhez.
Baján összesen 100 számítógépet/laptopot osztanak ki – ismertette Fercsák Róbert polgármester. Hozzátette: tavaly, az idősek évében több egészségügyi és kulturális rendezvénnyel is kedveskedtek a szépkorúaknak, az idei költségvetés pedig lehetővé teszi, hogy márciustól anyagi támogatást is nyújtsanak.
Sándor Boglárka

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*