Dunai árhullám

KÖZLEMÉNY A Duna osztrák és bajor vízgyűjtőjén az elmúlt másfél hétben a hazánkban is tapasztalt, az ilyenkor szokásosnál enyhébb időjárás volt a jellemző. Az enyhe időjárás mellé jelentősebb csapadéktevékenység, valamint hóolvadás is társult, mely kisebb áradást idézett elő a Dunán és annak néhány németországi mellékfolyóján (Altmühl, Naab, Regen, Isar).
2018. jan. 09. 0 comment
Hordalék a Sugovica belvárosi szakaszán Fotó: Géczy Zsolt Hordalék a Sugovica belvárosi szakaszán Fotó: Géczy Zsolt
A kialakult hidrometeorológiai helyzet hatására kisebb árhullám vonul le a Dunán, mely az ilyenkor szokásosnál magasabb, de a rendelkezésre álló előrejelzések (Országos Vízjelző Szolgálat, www.hydroinfo.hu) alapján árvízvédelmi készültségi szintet el nem érő vízszintek mellett tetőzik a folyó magyarországi szakaszán. Az árhullám Bajánál várhatóan szerdán éri el maximumát 625 cm-es vízállással.
Az áradás hatására a folyószabályozási művek víz alá kerülnek, a mellékágak és a holtágak vízszintje is megemelkedik, a hullámtér alacsonyabban fekvő területeit elönti a víz. A megemelkedett vízszintek következtében a folyó által szállított uszadékok nagyobb számú megjelenésére kell számítani. Kérik az érintetteket, hogy a megnövekedett uszadék mennyiség miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek a folyón és mellékvizein, továbbá kiemelt figyelmet fordítsanak az úszóműveik üzemeltetésére.
A Dunán levonuló árhullám következtében Érsekcsanádnál a Sárközi-I. főcsatornából a gravitációs vízkivezetési lehetőség megszűnt. Ennek következtében a főcsatornán a belvízszintek megemelkedtek, Dunába való bevezetésük csak szivattyúzással biztosítható. A belvizek szivattyús átemelése érdekében január 7-én, 18 órától II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelnek el az Érsekcsanádi szivattyútelepre. www.aduvizig.hu

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*