Sikeres évet zárt a bajai tankerület

Egy éve működik a jelenlegi struktúrában a Bajai Tankerületi Központ: az elmúlt esztendő eredményeiről, megvalósításairól, pályázatairól és a jövő terveiről számoltak be január 11-én a Bácskai Kultúrpalotában megtartott sajtótájékoztatón Sárosi Magdolna tankerületi igazgató, valamint Soltról, Kalocsáról és Bajáról érkezett vendégei, intézményvezetők.
2018. jan. 11. 0 comment
Eredményes évet zártak annak ellenére, hogy össze kellett hangolniuk a három járás (Baja, Bácsalmás és Kalocsa) működését – ismertette az igazgató. Hozzátette: a 2016. november 30-án létrejött tankerület önálló költségvetési szervként látja el a fenntartói és működtetői feladatokat. 33 településen összesen 24 intézmény, 19 tagintézmény és 2 telephely tartozik hozzá. A tavalyi költségvetésük meghaladta a 6,7 milliárd forintot, ez az összeg idén előre láthatóan növekedni fog. Végleges elhelyezésük is erre az évre várható: július elején költöznek be a jelenleg felújítás alatt lévő, Kenderes u. 5-7. sz. alatti ingatlanba. A tankerületi igazgató kiemelte: különösen fontosnak tartja a jó kapcsolatot és kommunikációt a partnerekkel, az intézményekkel és a tagintézményekkel. Bár a járás nagy kiterjedésű, ez sem akadályozhatja meg a napi kapcsolattartást. Kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, igyekeznek minden tanuló és pedagógus számára lehetővé tenni a különféle tanulmányi versenyeken való részvételt, pályázatok sokaságával pedig több infrastrukturális fejlesztést is végre tudnak hajtani a 2018-as és 2019-es esztendőben, az uniós pályázati támogatások összege 3,2 milliárd forint. Ugyancsak a sikerek között említette az igazgató, hogy a speciális nevelési igényű tanulók teljeskörű ellátásban részesülhetnek, a tanórák lefedettsége száz százalékos, több iskolában sikerült pszichológust alkalmazni, az informatikai eszközellátás bővülése keretében pedig a pedagógusok laptopokat, míg az 5. évfolyamos diákok tabletet kapnak majd, egy következő program megvalósításaként. – Az a törekvésünk, hogy a szülők, a gyermekek és a pedagógusok érzékeljék a szemlélet változását a minél színvonalasabb biztosításával. A tankerületi dolgozók létszámát is bővítettük: jelenleg 27-en dolgoznak a tankerületnél, minden területnek megvan a maga felelőse – mondta Sárosi Magdolna.
A bajai Sugovica Sportiskolai Általános Iskola a maga 650 tanulójával és 80 pedagógusával (valamint négy épületével és két telephelyével) a járás nagyobb intézményei közé tartozik, fenntartása komoly logisztikát igényel, de a tankerülettel való együttműködés ezt nagyban megkönnyíti – ismertette Erős János igazgató. Mint mondta: két fő irányvonaluk a nemzetiségi (német és horvát nyelvű) nevelés, valamint a sportiskolai jelleg (11 éves múlttal). Ez utóbbi plusz költségeit (versenyekre való utazás, eszközök beszerzése stb.) is vállalja a tankerület, egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig hamarosan komplett sportudvarral, kézilabdapályával is gazdagodnak. Nagy hangsúlyt kívánnak fordítani az informatikai képzésre is, erre a diákok részéről mindig fokozódó igény mutatkozik – ismertette az igazgató.
A járás legtávolabbi intézménye, a Solti Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében Sánta Edit intézményvezető elmondta: 380 általános iskolás és 83 művészeti iskolás diákjuk van, a tankerülettől pedig többek között a különféle külföldi művészeti jellegű programokra való eljutáshoz is jelentős segítséget kapnak. Iskolájukban értelemszerűen nagyon hangsúlyos a tehetséggondozás és a felzárkóztatás, a munkát saját intézményi gyógypedagógusok segítik. Egy innovatív pályázatnak köszönhetően három jó gyakorlatot is sikerült megvalósítaniuk: ökoiskola lévén a Zöld szív környezetbiológiai szakkört, egy idegennyelv tehetségsegítő szakkört, valamint táblajáték szakkört. – A hagyományok ápolása mellett fejlődés csak pályázatok útján valósulhat meg – összegezte az intézményvezető.
Évszázados hagyományokkal rendelkező iskola a kalocsai Szent István Gimnázium, amelynek igazgatója, Perity Lajos elmondta: mindig igyekeznek az adott kor követelményeinek megfelelni, és diákjaikat a legkorszerűbb tudással vértezni fel. Az Öveges program keretében komoly szakmai összefogással olyan természettudományos laboratóriumot hoztak létre, amelyet 10 partner általános iskola diákjai is folyamatosan igénybe vesznek. Fontosnak tartják a természettudományos szakirányt, de az informatika területén is további fejlesztéseket terveznek, hiszen meglátásuk szerint ez az ágazat még mindig sok szakembert igényel. Épületfejlesztésben is sokat haladtak az elmúlt időszakban, a 2015-ös nagyobb felújítást tavaly a tornaterem teljes rehabilitálása követte, a tankerülettel való konstruktív együttműködés eredményeképpen.
Két speciális iskola is a bajai tankerülethez tartozik, a Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója, Csupor Zsolt Jánosné örömmel számolt be arról, hogy egykori szegregált iskolaként milyen nagy lépést jelent számukra a központi együttműködés és partneri viszony. Minőségi oktatást biztosítanak, és sikeresen valósították meg a Békés iskola programot, amelynek lényege a bántalmazás megelőzése. A pedagógusok számos továbbképzésen vehetnek részt, a diákok versenyekre utazhatnak, az intézmény egyik kiemelt tökevése pedig a társadalmi érzékenyítés, amelyet programok és események sokaságával erősít.

Sárosi Magdolna azt is kiemelte – a jelen lévő intézményvezetők pedig megerősítették ebben –: többféle intézkedést visszautaltak az igazgatók hatáskörébe, így például dönthetnek személyi alkalmazási vagy beszerzési kérdésekben.

Sándor Boglárka 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*