Új köntösben a Bajai Honpolgár

Megújult külsővel, frissített tartalommal és gazdagabb honlappal indította az évet a Bajai Honpolgár folyóirat: február 8-án, csütörtökön az Ady Endre Városi Könyvtárban megtartott sajtótájékoztatón ezekről számoltak be a szerkesztőség és a lapot kiadó alapítvány kuratóriumának vezetői.
2018. febr. 09. 0 comment
A 28 éve működő Bajai Honpolgár külső megjelenése lényegében a 90-es évek második fele óta alig-alig változott, ma már egy igényesebb iskolaújság is tud ilyen minőségű külsőt produkálni – fogalmazott dr. Mayer János főszerkesztő, indokolva az arculatfrissítést. Az idei első (január-februári dupla lapszám) már új köntösben jelent meg, hosszabb folyamat részeként. – Abban bízunk, hogy ezáltal olyan olvasókat is el tudunk érni, akik szem elől tévesztették vagy nem is ismerik a lapot. A változtatást hosszas tervezési folyamat előzte meg. Egy ideje már úgy láttuk, hogy ez a lap megérdemel egy modernebb, fiatalosabb külsőt. Az utóbbi időben nagyon sokat változott a technika és az olvasói igények is. Az új külsőt az Arculat Nyomda Kft.-vel együttműködve terveztük meg. Leglátványosabb eleme az egész oldalas címlapkép, rövid tartalmi összefoglalókkal, de változtattunk a betűtípuson is (frissebb, olvashatóbb, áttekinthetőbb), és állandó rovataink is új megjelenési formát kaptak – sorolta a főszerkesztő. Hozzátette: elképzelhető, hogy nem ez lesz a végleges forma, hiszen várják az olvasói véleményeket, reakciókat, javaslatokat, de úgy gondolják, ez a külső mindenképpen méltó a lap által képviselt tartalomhoz. A szemfüles olvasók tematikai gazdagodást is felfedezhetnek: a dupla lapszámban indult útjára a Kockás abrosz címet viselő, gasztronómiai tárgyú rovat, amelynek gazdája, Szünder Dezső a szerkesztőbizottság tagjaként tevékenykedik tovább.
Ugyancsak az olvasók figyelmébe ajánlotta a főszerkesztő a Bajai Honpolgár honlapját (www.bajaihonpolgar.hu), amely ugyan működik már egy ideje, de az utóbbi időben jelentősen frissült. Az archívumban már több teljes évfolyam is elérhető pdf formátumban, az Online Plusz rovat pedig olyan tartalmak (pl. bajai vonatkozású videók, kisfilmek, gazdagabb képanyag) megjelenítését teszi lehetővé, amelyek túllépik a nyomtatott sajtó kereteit. Az aktuális lapszámból többnyire csak rövid ajánlók szerepelnek a honlapon, bizonyos írások azonban (pl. a tavalyi évre vonatkozó tartalommutató) akár teljes egészében is felkerülhetnek.
– Fogadják továbbra is szeretettel a lapot, ugyanakkor ne várják, hogy olyan legyen, mint volt 28 évvel ezelőtt. Más időket élünk, mások szerkesztik, mások olvassák, egészen más környezetben jelenik meg. Megvan már a maga kialakult struktúrája, tematikája van, ehhez tartjuk magunkat a jövőben is, ami nem azt jelenti, hogy nem vagyunk nyitottak bármilyen változtatásra – összegezte a főszerkesztő.
A lap főmunkatársa, Nebojszki László elmondta: a Kockás abrosz rovat a nemrég befejezett Védendő védtelenek természettudományos sorozat helyét veszi át a lapban. – A sorozat első része 2004 januárjában jelent meg, azóta minden lapszámban megjelent, összesen 150 részt élt meg. Úgy döntöttünk, egy időre most szüneteltetjük, ami nem jelenti azt, hogy hanyagoljuk ezt a témakört, hiszen aktuális írásokkal továbbra is jelentkezni fogunk. Zárásképpen közöltünk a dupla lapszámban egy, a sorozat korábbi részeiből összeállított fotóválogatást, amely a honlapon is megtalálható.
Péterfi Tamás, a Bajai Honpolgár Alapítvány kuratóriumának elnöke arról számolt be: a testület célul tűzte ki, hogy egyfajta szellemi műhelyt szervezzen a lap köré, amely előadásokkal, könyvekkel, kiadványokkal, pályázati kiírásokkal is erősítené tevékenységét. Ebben a városban helye van egy ilyen kezdeményezésnek, amely összehozza az azonos érdeklődésű embereket. Természetesen mindehhez újabb támogatók felkutatására is bevonására van szükség. Örömmel és hálával vettük, hogy az önkormányzat tavaly jelentős tétellel megemelte a lap támogatását. Bízunk benne, hogy a jövőben is megtaláljuk azokat a forrásokat, amelyek megkönnyítik a lap céljainak megvalósítását.

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*