Régi Sugovica csónakkikötő

ÉRMÉSZET A Luther Év meghosszabbodik Baján, tekintve, hogy a református egyházközség az idei esztendőre további ünnepi alkalmakat tervez. Megtisztelő volt, és immár ezzel is kapcsolatos, hogy a Filatéliai és Numizmatikai Szemle közölte Hegyi Kálmán, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete bajai csoportja elnökének beszámolóját a bajai csoport reformációs érmének kiadásáról.
2018. febr. 14. 0 comment
Sorra jelennek meg az érmék Sorra jelennek meg az érmék
A bajai csoport a Régi Sugovica csónakkikötő című érem megjelentetése után egy hosszú távú éremverési programot fogadott el. Ennek keretében jelenik meg a Hajómalom a Dunán, a Deák Ferenc zsilip, jövőre a Mária kegyhely–Vodica, majd 2020-ban a Mária zarándokút érem.
Az első tervezett érem, az úgynevezett reformációs érem tavaly májusban jelent meg bronz, ezüstözött bronz és ezüst változatban. Fajtánként 4 változata van: 42,5 mm átmérőjű, vékony érem, vastag érem, vékony és vastag csegely veret (42,5x42,5 mm).
Az alapgondolat és a vázlat elkészítése Hegyi Kálmán, a Bajai Református Egyházközség tiszteletbeli presbiterének érdeme, a végleges formához a tagok nyújtottak segítséget. Az érem második oldalán lévő ige kiválasztásában id. Bán Béla lelkipásztor tanácsával segített. „Úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta érte”. (János 3:16.) Az ige magasztos mondanivalója a Biblia egyik legfontosabb üzenetét jelenti. Az előlapra a hitújítás két vezéralakját, Luther Mártont és Kálvin Jánost választották, az éremképet a készítés folyamatában Szabó Gábor ny. esperes lektorálta.
A hátoldalon a félköríves kalász-koszorú és a szőlővel, szőlőlevéllel ábrázolt koszorú az úrvacsora jegyeit jelenti. A kenyér oldalán a kalász, a kehely oldalán (bor) a szőlő levele és gyümölcse.
Az érem művészi rajzát és a gipszmintákat Fritz Mihály érem- és szobrászművész készítette. A verőtövek és az érmek Szabó Géza ötvös-mester szegedi verdéjében készültek. Gál Zoltán

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*