Nagy értékű felújítások várhatók

MÚZEUM Újabb sikeres pályázatokról, megvalósítható célokról és nemzetközi együttműködésről esett szó a bajai Türr István Múzeumban március 6-án megtartott sajtótájékoztatón: folytatódnak a fejlesztések és új programok is elindulnak az intézményben. A négy benyújtott pályázat összesen mintegy 153 millió forint értékű támogatást nyert – számolt be Kovács Zita intézményvezető. Köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Cicerót idézve szögezte le: múltunk ismerete nélkül elveszett lelkek vagyunk, a tudás egyik legmegbízhatóbb tárháza pedig épp a múzeum. Ez az intézmény igyekszik minél többet feltárni a kincses Bácska történetéből, ráadásul most már határokon átívelve, együttműködve a délvidéki Bácskával.
2018. márc. 06. 0 comment
Az intézményvezető hangsúlyozta: minden pályázatukat a fenntartó bajai önkormányzat támogatásával nyújtották be, amely testület az összeg 5 százalékának biztosítását magára is vállalta.  A múzeum célja olyan szolgáltatásokkal bővíteni a kínálatát, amelyekre igény mutatkozik a látogatók részéről, valamint lehetőséget biztosítani a diákoknak arra, hogy az iskolában megszerzett tudást a múzeumban bővíthessék. Az Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért című IPA-pályázatban a bajai múzeum a projektvezető, partnerségben a Szabadkai Városi Múzeummal és a Vajdasági Örökségvédelmi Hivatallal. A pályázat lehetőséget nyújt Dél- és Észak-Bácska 17-19. századi kulturális örökségének magyar-szerb határon átnyúló kutatására, tudományos feldolgozására, publikálására, konferenciák szervezésére. A program részleteit dr. Silling Léda (Vajdasági Örökségvédelmi Hivatal) ismertette. Mint elmondta: több kiadványt is terveznek a kutatott terület műemlékeiről, szakrális építményeiről, kulturális és oktatási intézményeiről, városi palotáiról, a szállásokról és régészeti lelőhelyekről.

Ugyanakkor örökségvédelmi munkafüzetet is szerkesztenek, valamint zárókonferenciát is szerveznek a 2019 decemberében véget érő program keretében. A szabadkai múzeum részéről Hulló István igazgató elmondta: régóta készülnek erre a lehetőségre, fontosnak tartják a határokon átnyúló fejlesztéseket, amelyek nagy részét anyaországi és uniós forrásokból finanszírozzák. Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna főrestaurátor a közös tervek közül azt emelte ki: tervezik Falkoner Ferenc barokk festő vándorkiállításának bajai bemutatóját (Baján egyébként nyolc Falkoner-portré található).
A további pályázatok kapcsán Kovács Zita intézményvezető elmondta: szeretnék felújítani az épület infrastruktúráját, hogy minél jobb körülmények között tárolhassák az itt őrzött műtárgyakat. Korszerű régészeti látványtár, hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, valamint restaurátor műhely kiépítését tervezik, 2018 decemberétől ugyanis alkalmazhatnak egy restaurátort a múzeumi állomány gondozására. Szeretnék felújítani és méltó környezetbe helyezni az állandó kiállításokat, tovább bővíteni a tavaly átadott Örökségszállót. Csatlakoznak a Meseháló elnevezésű programhoz is, amelynek keretében 50 férőhelyes Népmesepont szobát alakítanak ki, a bácskai népmesék minél jobb megjelenítése érdekében. Több tanintézménnyel is partnerséget kötöttek annak érdekében, hogy a diákok térítésmentesen vehessenek részt a múzeumi programokon. A hamarosan még korszerűbb köntösben tündöklő múzeum igazi családbarát programokkal várja majd látogatóit.
Sándor Boglárka  

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*