Ellátás fagyok idején!

BAJA Nagy hideg volt február utolsó és március első napjai. Az elmúlt hét közepén előfordult, hogy hajnalban mínusz 20 foknál is hidegebb volt. A hajléktalan ellátásban Vörös kód riasztás volt érvényben.
Baján is sokan tettek azért, hogy ne történjen tragédia. A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény kijelölt hely volt a riasztás idején, így központi szerepe volt az ellátásban. Hajléktalanszállóján éjszakánként 20 férfit szállásoltak el, de a további jelentkezőket is fogadták. Az alaplétszám felett átlagosan három-négy férfi aludt matracokon, melegben, biztonságban.
2018. márc. 08. 0 comment
A nagy hidegben szükség volt az összefogásra A nagy hidegben szükség volt az összefogásra
A fűtési szezon kezdete óta mindenki igénybe vehette a Cédrus nappali ellátását. Erre előző héten többször volt példa. Olyan is előfordult, hogy éjszaka meleg étellel látták el a rászorulókat, akik ezt követően nem szerettek volna a szállón maradni.
A Városőrség 0-24 órás ügyeletet látott el, folyamatosan járőröztek a városban. Minden olyan személyhez odamentek, aki padokon, lépcsőn, kapualjban üldögélt. Felajánlották, hogy elviszik a melegedőkbe. Több ilyen pont működött a városban, különböző nyitvatartási időben várták a hideg elől betérőket.
A város vezetése napi szinten részt vett az ellátás irányításában, több esetben sikerült bajba jutott embereken segíteni. Egy esetben például egy házaspárral vették fel a kapcsolatot, mely autójában próbálta átvészelni a mínuszokat. Szociális bérlakásban átmeneti elhelyezésben részesültek.
Mindemellett az önkormányzatnál folyamatosan bírálták el a beérkező szociális tűzifa igényeket, az előző héten 18 család kapott tűzifát ebből a keretből.
Nagy segítséget nyújtott a Bajai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. 12 élelmiszercsomagot osztottak ki, valamint egy helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően naponta segítették kenyérrel a rászorulókat. Az étel mellett meleg ruhákat, kabátokat, cipőket juttattak el 13 család részére. Három családnak ivóvízre volt szükség, palackokban vitték ki. Az intézmény munkatársai rendszeresen látogatták az egyedül élő, idős embereket is, hogy meggyőződjenek, mire van szükségük. A Családsegítőn keresztül az önkormányzat sürgősséggel 13 család részére juttatott el tűzifát.
A Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja november és március között rendszeresen várja a rászorulókat. Meleg ruhákat, takarókat, plédeket biztosítanak. A szolgálat több tartós élelmiszert tartalmazó csomagot is kiosztott az elmúlt napokban, a fedél nélkül élők részére leginkább konzervekből álló csomagot állítottak össze.
A Karitasz bajai csoportjának vezetője, Fekete Szabolcs plébános elmondta: az előző héten érezhetően megnőtt az igény a meleg ruhák, takarók iránt. Nagyobb mennyiségben tudták ezeket biztosítani a rászorulóknak.
A Sorsok Háza képviseletében Hajdú Julianna számolt be az elmúlt napokról: külsős megkeresés nem érkezett hozzájuk. Viszont a rendszeresen ellátottak közül mintegy 30 főt fogadtak, ők otthonukban nagyon nehéz körülmények között élnek.
A városban több civil kezdeményezés indult, melyet hálásan köszönünk. Bajai vállalkozók, vendéglátóegységek, magánemberek ajánlottak fel segítséget (melegedési lehetőség, meleg étel, ital).
Az összefogásnak köszönhetően nagyobb baj nélkül teltek el a rendkívüli időjárással kísért napok, ezért valamennyi illetékesnek köszönetünket fejezzük ki. Egyúttal mindenkit arra kérünk, ne csak a krízishelyzetekben, hanem minden időszakban figyeljünk egymásra, a körülöttünk élőkre. Baja Város Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*