A nők egészsége és a vese!

EGÉSZSÉGÜGY Minden év márciusának második csütörtöki napján tartják világszerte a vese világnapot. Idén, tizenharmadik alkalommal éppen március 8-án, nőnapon, ezért is kerültek fókuszba a hölgyek. A szlogen: A nők egészsége és a vese! Nem mellesleg, egyes vesebetegségek elsősorban a nőket érintik, a krónikus vesebetegségben például világszerte körülbelül 195 millió nő szenved. Dr. Magyar Katalin, a Bajai Szent Rókus Kórház főorvosa, a Diaverum Dialízis Központ (itt működik a kórház nephrológiai szakrendelése is) vezetője kérdésünkre elmondta: a fő cél felhívni a figyelmet a vese létfontosságú szerepére, illetve csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága.
2018. márc. 08. 0 comment
Kezelés a bajai műveseállomáson Kezelés a bajai műveseállomáson
– Baján március 8-9-én délig várjuk, vártuk az érdeklődőket szűrésre a dialízis állomáson. Nagyon fontos a lappangó betegség észrevétele, a tünetek jelentkezése már a művesekezelés előszobájának stádiuma. Javasolt az évi egyszeri szűrés, természetesen férfiaknak is. Az érdeklődők száma évről évre emelkedik, ahogy a betegeké is. Baján kiváló kapcsolatban állunk a háziorvosokkal és a kórházi szakorvosokkal, időben bekerülnek hozzánk a páciensek.
Hozzátette: nemcsak a vese világnapon lehet szűrésre jelentkezni. Háziorvosi beutalóval mindig jöhetnek nephrológiai (vesegyógyászati) szakrendelésre. – Az éves vizsgálat főleg a rizikófaktoros (magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, dohányzás, vesebetegség családi előfordulása, 50 év feletti életkor) elembereknek fontos. A nőket pedig azért is emeljük ki, mert például az autoimmun betegség és a húgyúti fertőzés náluk gyakoribb. A terhesség ugyancsak okozhat gondokat ezen a téren.
A bajai szakrendelésen 1000-nél is több pácienst gondoznak, ahogy a krónikus művesekezelések száma is nő. Jelenleg 78 fő szorul rá (20 hasi dializált), mondta el dr. Magyar Katalin főorvos. 
Ami az országos adatokat illeti, Magyarországon minden tízedik ember érintett valamilyen vesebetegségben. A felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente több mint százezer vesebeteget látnak el, akik közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved. Géczy Zsolt 

Dr. Magyar Katalin nyilatkozott a vese világnapon Fotók: Kelemen Áron

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*