A költészet napja

KÖNYVTÁR Április 11-én a magyar irodalom két nagy alakjára, József Attilára és Márai Sándorra emlékezünk. A Magyar Költészet Napja előestéjén az Amerikába emigrált író verseit hallgathatták meg a bajaiak Hirtling István Jászai Mari-díjas színész előadásában. Költészetének nagy fejezeteiről a Márai hagyaték kezelője, Mészáros Tibor irodalomtörténész mesélt az érdeklődőknek.
2018. ápr. 12. 0 comment
Felolvasó est a bajai könyvtárban Felolvasó est a bajai könyvtárban
Hirtling István: „Egy felolvasó estről azt gondolnánk, idejét múlt, de ilyenkor este meggyőződök róla, hogy egyáltalán nem. Az emberek nagyon hálásak ezekért az estekért, mindig azzal a jóleső érzéssel megyünk haza, hogy talán 120 embernek sikerül ismét a kezébe adni Márait.”
Márai Sándor több európai nagyvárosban is dolgozott újságíróként, legtermékenyebb korszaka a harmincas és negyvenes évek elejére tehető. A II. világháború után először Olaszországba, majd Amerikába emigrált családjával.
A több mint négy évtizedet felölelő hagyatékot Mészáros Tibor kezeli. Az író halála után 1997-ben került haza Kanadából a kéziratokat, tárgyi, hangzó és fotóanyagot magába foglaló gyűjtemény, amelyet ma a Petőfi Irodalmi Múzeum őriz. Az író nevét egyre többen fedezik fel újra itthon és külföldön is. „Amikor 1998-ban Olaszországban megjelent A gyertyák csonkig égnek, akkor elkezdődött valami, ami azóta is tart. Németországban sok százezer példány elkelt a műveiből, Olaszországban szintén. Gyakorlatilag nincs olyan nyelv, amire ne fordították volna le. Például az előbbi művénél maradva: már 60 nyelven olvasható.”
A magyar költészet napját Magyarországon 1964-ben tartották meg először, azóta minden évben április 11-én tisztelegnek az irodalomkedvelők a magyar líra előtt. Bajai TV

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*