Biztonságos gólyafészkek

BÁCS-KISKUN A megyében idén is több helyen kellett kicserélni a villanyoszlopon lévő gólyafészek-magasító állványokat vagy újat tenni a veszélyes, vezetékre rakott fészkek alá. A fészkek lakói már elfoglalták új, biztonságos otthonaikat.
2018. ápr. 12. 0 comment
Biztonságban fészkelhetnek a gólyák Biztonságban fészkelhetnek a gólyák
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik kiemelt feladata a fokozottan védett fajok, így a fehér gólya védelme, szaporodásuk segítése, az élőhelyük megóvása. A gólya népszerű madár, ahol fészek van, a helyiek figyelemmel kísérik életüket. A veszélybe került gólyafészkekről így sok bejelentést kap az igazgatóság és az áramszolgáltató is.
A hazai gólyafészkek többsége a települési kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopain van. Az áramütés kockázata így már a szárnyaikat még csak próbálgató fiókákat is veszélyezteti, mert szárnyuk könnyen a vezetékekhez érhet, zárva az áramkört. Esős időben pedig még nagyobb a rövidzárlat veszélye. Ezt küszöböli ki a megemelt gólyakosár, amely érintésvédelmi szempontból megfelelő távolságra, egy méterre emeli a fészket a feszültség alatt lévő vezetékektől.


„A fészektartó kihelyezéseket és cseréket csak az áramszolgáltatóval együttműködve tudja ellátni a természetvédelmi őrszolgálat. Ebben az esetben a gólyakosárra egy előre elkészített, ágakból és vesszőkből font új fészekalapot is erősítünk, megkönnyítve a fészekrakást a gólyapárnak” – tájékoztatott Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető.
Hozzátette: idén több településen is szükségessé vált a fészektartó kosár cseréje vagy a közvetlenül a vezetékekre rakott fészkek magasítóra helyezése. Például Bácsalmáson és Madarason végeztek ilyen jellegű beavatkozásokat. A kivitelezési munkák minden esetben a gólyák érkezése előtt történtek meg.
A telelésből hazaérkezett gólyák gond nélkül elfoglalták az új fészekalapokat és már meg is kezdődött bennük a költés.
Az igazgatóságunk ezúton is köszöni az NKM Áramhálózati Kft.-nek az elvégzett munkák során nyújtott közreműködést. Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park   

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*