Elias-Illés története Baján

AD LIBITUM Nem mindennapi élmény részesei lehettek a bajai zenekedvelők április 14-én, szombaton: az Ad Libitum kórus, a budapesti Erkel Vegyeskar és a Vox Universitatis Szegediensis közösen adta elő Mendelssonh Elias című oratóriumának keresztmetszetét.
2018. ápr. 16. 0 comment
A Türr István Sportcsarnok megtelt érdeklődőkkel, akiket házigazdaként Pethő Attila köszöntött. Mint kiemelte: Baján utoljára 29 évvel ezelőtt volt példa hasonló eseményre, akkor a Liszt kórus vett részt egy nagyszabású oratórium előadásában.
Az ötletet ezúttal Cseri Zsófia, a budapesti és szegedi kórus karnagya vetette fel, és kérte fel közreműködésre az Ad Libitumot. Amint a bajai bemutatón elöljáróban elmondta: azért döntött csak a keresztmetszet mellett, mert három amatőr kórus ennyit tud hangban megvalósítani. Ezzel együtt azonban igyekeztek olyan összefüggő képet mutatni a teljes műről, amely arra ösztönözheti a hallgatóságot, hogy ismerkedjenek meg a zenedarab egészével is. Kiemelte: évforduló is kapcsolódik az oratóriumhoz, hiszen 171 éve mutatták be Londonban a felújított, végleges formát. A jobb megértés érdekében a szervezők gondoskodtak arról, hogy a közönség minden tagja megkapja a mű szövegének fordítását, így követni lehetett Illés próféta négy jelenetből álló történetét.
A három kórus, valamint a szegedi és bajai zenészekből álló zenekar már önmagában is impozáns látványt nyújtott az ünnepi díszbe öltöztetett sportcsarnokban, a hangzás pedig mindezt csak erősítette. A mintegy egyórás előadást a közönség feszült figyelemmel követte végig, a két szólista és a három kórus lenyűgöző összhatást tudott nyújtani, annak ellenére, hogy alig néhány közös próbára nyílott alkalmuk. Az Ad Libitum kórus Pethő Andrea karnagy irányításával tanulta meg a nem könnyű művet az összpróbákra. Nem véletlen, hogy a végén a közönség állva tapsolta meg a művészek teljesítményét. Másnap Budapesten, a Pozsonyi úti református templomban is bemutatták a művet.
Sándor Boglárka 


Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*