2018. május 11. Csodálatos Baja 2018. – kiállítás megnyitó, helyszín: Bácskai Kultúrpalota
Ha május, akkor megnyitjuk a hat hónapon átívelő rendezvénysorozatunkat: a Csodálatos Baja idén is sokféle színes programot kínál! A megnyitót mindig a zene és a képzőművészet jegyében tervezzük meg, ezzel mintegy megalapozva az előttünk álló hónapok hangulatát és kínálatát. Idén olyan alkotót kértünk fel műveinek bemutatására, aki Erdélyből települt hosszú évtizedekkel ezelőtt városunkba, így esetében az itthon és az otthon fogalma is kiemelt jelentőséggel bír: Kántor József művész-tanár egész életművét felölelő tárlattal készül erre a jeles alkalomra. Képet kaphatunk majd egy gazdag és sokszínű életpályáról, amely példaként állhat a fiatal alkotók előtt. A zenei aláfestésről a Liszt Ferenc AMI gondoskodik: énekkara (Mátyus Yvette karnagy vezetésével) és szimfonikus zenekara (karmester: Huzsvay György) is arra készül, hogy bizonyítsa, az intézmény nem véletlenül kapott helyet az országos élvonalban, diákjai és tanárai bajai kulturális életünk fontos szereplői. Arra számítunk, hogy ismét sokan töltik majd velünk ezt az ünnepi délutánt, ezzel mintegy kifejezve örömüket az előttünk álló, tavasztól őszig nyúló, gondosan megtervezett, szórakoztató programokkal telített időszak iránt.

2018. május 12. Pünkösdváró Kórusfesztivál, helyszín: Bácskai Kultúrpalota
Tíz éve színesíti kórusmuzsikával a tavaszi időszakot a bajai Liszt Ferenc Énekkar. Először 2009-ben gondolták azt, hogy meghívják városunkba a környék néhány kórusát, hogy közös énekléssel készüljenek a pünkösdre. A kezdeményezést és az első kórusfesztivált akkora érdeklődés övezte, hogy nem is lehetett kérdéses a hagyományteremtés. A szakma és a közönség körében is híre ment az eseménynek, és mindenki alig várta, hogy meghívást kaphasson Bajára, a májusi kórustalálkozóra. Az eltelt évek alatt számtalan dalos társaság fordult meg városunkban, jöttek a környékből, de az ország távolabbi csücskeiből és határokon túlról is: vegyeskarok, női karok, gyerekkórusok, pedagógus kórusok, dalárdák és családi énekkarok, a műfaj legszélesebb skáláját ölelve fel. Idén a bajai Liszt Ferenc Énekkar kettős jubileumot is ünnepelhet májusban: tizedik alkalommal hívnak meg és látnak vendégül kórusokat, ugyanakkor köszöntik karnagyukat, Makkai Gézánét is, aki éppen negyedszázada vette át a kórus vezetését. Ebből az alkalomból a szintén helyi Ad Libitum kórus mellett Jászberényből, Egerből, Pécsről, Hódmezővásárhelyről és Szentendréről is érkezik egy-egy dalos csapat, hogy neves zsűri előtt mutassa meg magát.

2018. május 12. Jánoska eresztés, helyszín: Szentjánosi kápolna, Halászpart, Petőfi-sziget
Élt egyszer régen Prágában egy pap, aki a legenda szerint azzal haragította magára IV. Vencel cseh királyt, hogy még az ő parancsára sem volt hajlandó megszegni a gyóntatásra vonatkozó titoktartási kötelezettséget. A királyné gyóntatójaként Nepomuki János megőrizte a rábízott titkokat, ez azonban az életébe került: a feldühödött uralkodó megkínoztatta, majd a Moldva folyóba dobatta. Mivel sokan szerették és tisztelték, az emberek keresésére indultak: holttestét apró fénypontok jelezték a vízben. Ez a legenda és hagyomány kel életre a bajaiak egyik kedvenc ünnepe, a Jánoska-eresztés bizonyos mozzanataiban. A később szentté avatott Nepomuki János szobra a bajai Szent János kápolnában található, évente egyszer, május derekán azonban a szentjánosi városrész küldöttsége körbehordozza a városban, hogy mindenki találkozhasson vele. A Türr-kilátóhoz érkezve pedig felvirágozott és zenészek, dalos fiatalok által kísért hajóra szállnak vele, hogy tiszteletére lassan lehajózzanak a Sugovicán, egészen a vízszínpadig. A főhajókat sok apró bárka, csónak és egyéb, díszes és kivilágított vízijármű övezi, a vízen lobogó mécsesek lángocskái pedig visszatükrözik a parton kísérő sokaság fáklyáinak fényét.

2018. június 8-9. Szezonnyitó Strandfesztivál, helyszín: Víziszínpad, Sugovica szabadstrand
Az idei tél sem volt túl kegyes hozzánk: bár most elkerültek a szélsőséges mínuszok, azért épp eleget kaptunk a nyirkos, borongós, szomorú időből. Örültünk tehát a lassan érkező tavasznak, de még inkább várjuk, hogy mindennapjaink részévé váljon a verőfényes napsütés és az ehhez igazodó, hamisítatlan bajai mediterrán életérzés. Május-június környékén a bajai ember már alig bír meglenni a zárt terekben, szabadba és lehetőleg vízpartra vágyik, ehhez pedig mi lehetne kézenfekvőbb számára, mint kedves folyója, a Sugovica?!  Az immár több éves hagyományra visszatekintő szezonnyitó strandfesztiválunkat úgy is tekinthetjük, mint annak a gesztusát, hogy a hideg napok után visszatalálunk a természeti környezethez, és ünnepeljük mindazt, amivel az elemek elkényeztetnek minket. Ennek jegyében vidám programokat kínálunk, sok mozgással, játékkal és zenével, minden korosztály számára. Ráadásul ezekben a napokban a város több pontja is muzsikától lesz hangos, hiszen a főtér és a környező utcák és vendéglátó egységek utcazenészek számára kínálnak megnyilvánulási lehetőséget, várva a zeneszerető közönség szimpátiáját és szavazatát. Minden adott lesz tehát egy igazán jó nyárkezdéshez, amelyet kár lenne kihagyni!

2018. július 12-15. XXIII. Bajai Halfőző Fesztivál, helyszín: Szentháromság tér, Petőfi-sziget, belváros
Baján nemcsak jubilálni tudunk nagyon (ne feledjük: két év múlva lesz negyedszázados a halfőző fesztiválunk!), hanem az ünnepi alkalmakat is teljes intenzitással éljük meg. Július második hétvégéjén mindig fenntartjuk magunknak a jogot, hogy megmutassuk ország-világnak, hol főzik a legjobb halászlét! Nem is kérdés, hogy Baján, ahol ez az immár hungarikum rangra emelkedett étek része az emberek mindennapjainak, konyhájának, vendéglátásának, de akár csak a családi együttléteknek is. Annak is örülünk, hogy ilyenkor hazatérnek az elszármazottak, és jönnek a visszatérő vendégek, hiszen sokak számára örök élmény a közös főzés a Szentháromság téren vagy a Petőfi-szigeten. Mindehhez persze sokrétű szórakoztató programokról, színes kirakodó vásárról is gondoskodunk. Jönnek néptáncosok, zenészek, színházi művészek, dübörögnek a bulik a nagy színpadokon, de a kisebb tereken, sátrakban is, hogy mindenki megtalálhassa a szívének legkedvesebb műfajt. Reméljük, aki egyszer megízleli nálunk a legjobb halászlét és a legvendégszeretőbb város hangulatát, az minden évben visszavágyik majd. A családok évében mi is lehetne jobb program, mint ellátogatni Bajára, és minden ízében átérezni a kincses Bácska nyújtotta lehetőségeket az egész család számára! Nagy szeretettel várunk mindenkit városunkba!

2018. augusztus 20. Bácskai Lovasnap, helyszín: Petőfi-sziget.
Évek óta fontosnak tartjuk a lovassport népszerűsítését. Baja kitűnő lovasai nem egy alkalommal hoztak már dicsőséget városunknak, ezért is fontos számunkra, hogy kellő figyelem irányuljon ezekre a nemes állatokra és mindazokra, akik kedvvel, hozzáértéssel, szeretettel foglalkoznak velük. Rég tudjuk, hogy a gyerekek vonzódnak a lovakhoz, és szívesen megtanulják nemcsak a velük való helyes bánásmódot, de azokat a sportokat is, amelyeket lóval lehet űzni. Baján és környékén több iskola és tanya áll ehhez rendelkezésre, amelyek valóban népszerűek kicsik és nagyon körében. Augusztus derekán a Petőfi-szigetben csodálhatjuk meg a legszebb paripákat, és tapsolhatunk azoknak az ügyes és bátor lovasoknak, akik megmutatják, mire képesek az állattal közösen. Legyen szó ugratásról vagy fogathajtásról: ló és lovasa között elengedhetetlen az összhang. Igazi családi program ez, ahol a természeti környezet kitűnő keretet kínál az egész napos szórakozásnak, amelyet kemény munkával és sok türelemmel lehet megalapozni.: erről is szól ez a lovasnap. Állatsimogatóval, pónilovaglási lehetőséggel, finomságokkal várunk mindenkit a szigetbe, együtt tölteni egy csodás napot, négylábú barátaink társaságában.

2018. augusztus 20. Luciano Pavarotti Gálakoncert, helyszín: Víziszínpad.
Büszkék vagyunk arra, hogy kisváros létünkre a környék igazi kultúrközpontjává lettünk. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka, hogy augusztusban az ország minden pontjáról érkeznek hozzánk ifjú operaénekesek, hogy a Luciano Pavarotti nevét viselő mesterkurzus keretében neves énekes-tanároktól sajátítsák el a szakma fortélyait. Ilyenkor egész nap énekszótól hangos a Bácskai Kultúrpalota, a bajaiak pedig biztosak lehetnek abban, hogy a végeredmény egy kicsit az övék is, hiszen hagyomány, hogy augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön a nagyközönség előtt is bemutatkoznak a fiatal tehetségek, méghozzá az alkalomra összeállított gálaműsorral. Mindig reménykedünk a szép időben, hiszen egy meleg nyárestén csodás élmény kiülni a Sugovica partjára, a víziszínpad nézőterére, és hallgatni, ahogyan a vízfelszín elviszi a kristálytiszta hangokat. Méltóbb módon aligha emlékezhetnénk az államalapításra és Szent István királyunkra, mint együtt ünnepelve a vízparton, szépséges dallamok között. Hálásak vagyunk annak a négy művésznek - Gulyás Dénes, Király Miklós, Neumark Zoltán, Mazalin Wanda -, akik évről évre nálunk töltik a nyár egy részét, hogy példájukkal neveljék-oktassák a jövő énekeseit, és gyönyörködtessék a közönséget.

2018. augusztus 24., 25., 26. István, a király - Szabadtéri Színház, helyszín: Petőfi-sziget
A BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ TÁRSULATA A ZIKKURAT SZÍNPADI ÜGYNÖKSÉGGEL EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN BEMUTATJA: István, a király
Sztárszereposztás és lélegzetelállító látvány a Budapesti Operettszínház és a Baja Marketing Kft. közös, nyári produkciójában! Harmincöt éve mutatták be minden idők legsikeresebb magyar rockoperáját, a Szörényi Levente és Bródy János szerzőpáros által jegyzett, legendás hangulatú István, a királyt. Az 1983 augusztusa óta töretlen népszerűségnek örvendő, számos feldolgozást megért, kultikus előadás színpadon, lemezen és filmen is elsöprő sikert aratott, a jubileum alkalmából pedig idén augusztusban új alkotó csapat viszi színre. A Szentháromság térről a Sugovica által határolt Petőfi-szigetre költöző, páratlan természeti környezetben kialakított, modern színpadtechnikával felszerelt, vadonatúj játszóhelyen minden adott lesz ahhoz, hogy egy látványos és felejthetetlen szuperprodukció szülessen, amely méltó módon tiszteleg államalapító királyunk emléke előtt.
Az előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Melody Kft. jogközvetítésével kerül bemutatásra

2018. szeptember 8-9.  Bácska Kincsei Természeti Napok, helyszín: Petőfi-sziget
Nincs miért tagadni: egészséges felnőtt ember szereti, becsüli és tiszteli a jó bort! Hajós-bajai borvidékünk sokféle nemes nedűvel, valamint magas szinten munkálkodó, országosan is elismert borász szakemberrel büszkélkedhet, így évről évre van okunk várni a friss termést, az új bort. Ősszel azt ünnepeljük, hogy a minket körülvevő természeti környezet bőven ontja kincseit, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint megbecsülni, és emberi erőnket hozzátéve, megtartani mindazt, amit kapunk. A közvetlen szomszédságunkban lévő Gemenci erdő, amely sokak kedvelt hétvégi kirándulóhelye, ilyenkor rövid időre „beköltözik” a városba, fotókon, trófeákon, felvételeken, maketteken keresztül mutatva meg a maga szépségeit. Jó, ha időnként szembesülünk azzal, mennyi csoda vesz minket körül, milyen bőkezű velünk a természet, így az is tudatosodik bennünk, hogy mindezt meg kell becsülnünk, vigyáznunk kell rá. Ha megkóstoljuk azokat az aranysárga mézeket, amelyekhez a méhek a mi környékünkön gyűjtötték a virágport, érezhetjük a Bácska utánozhatatlan ízeit, egy cseppnyi napfényt, törekvést, igyekezetet arra, hogy legyünk büszkék ere az egyedülálló tájegységre, amelyet a magunkénak nevezhetünk, és ilyenként őrizhetünk.

2018. október 12-13. A cigánybáró, helyszín: Városi Színházterem
Johann Strauss egyik örök érvényű daljátéka, a Jókai Mór kisregényét feldolgozó Cigánybáró története elevenedik meg októberben a Bajai Városi Színházteremben. A népszerű operettet Gulyás Dénes Kossuth-díjas művész rendezésében láthatja majd a bajai közönség, és biztos, hogy feledhetetlen élményt kínál a két este. A szereposztást leginkább azokra a fiatal énekesekre alapozzák, akik részt vesznek az idei Luciano Pavarotti Mesterkurzus műhelymunkálataiban, bízva abban, hogy mindenki számára megtalálják a hozzá illő karaktert. Gulyás Dénes így ajánlja a produkciót: „Az operett kitűnő muzsikája tele van népszerű slágerekkel, ugyanakkor nagyon komoly énekes szerepeket is kínál. Bízom azokban a fiatalokban, akikkel a mesterkurzuson együtt dolgozhatom, értékes előadást fogunk létrehozni. Magam többször énekeltem már ebből a műből részleteket, áriákat, rendezőként azonban most közelítek hozzá először. Azt gondolom, minden korosztály számára igazi élményt tudunk majd nyújtani Strauss muzsikájával a bajai színpadon.”


További információ: KLIKK

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*