GEMENCI ERDEI VASÚT MEGÁLLÓI

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul a Gemenci Erdei Vasút, hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. A vasút nyomvonala a Duna és a Sió vonalát követve a Gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. által vagyonkezelt állami tulajdonú területeken halad, és napjainkban a faanyagszállítás mellett főként idegenforgalmi, ökoturisztikai feladatokat lát el. A 30 kilométeres pályán egészen a Szekszárdtól 6 km-re lévő Bárányfokig utazhatnak a kirándulók.
A kisvasút hétköznap Malomtelelőig, hétvégén Gemenc-Dunapart állomásig menetrend szerint közlekedik, téli időszakban zárt, fűtött kocsikkal. Az utazás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kenuzással, kerékpározással, gyalogtúrákkal, melyekhez szakvezetés is igényelhető.

A Gemenci Erdei Vasút turistaforgalmi megállóhelyei:

1. Pörbölyi Ökoturisztikai Központ
A Gemenci Erdei Vasút kiinduló állomása, a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjában található. A hangulatos váróteremben büfé és ajándékbolt várja a látogatókat.
2. Nagyrezéti megálló
Itt található a nagyrezéti vadmegfigyelő, amely a fogadóállomástól kijelölt gyalogúton, hangulatos erdei környezetben 15 perc sétával is elérhető. Az óvatos turista az erdő két nagyvadját, a vaddisznót és a gímszarvast tekintheti meg itt.
3. Nyárilegelő megálló
A Rezéti-Duna partján található megállóhely magas partjáról jó rálátás nyílik a legnagyobb gemenci mellékágra és a szemben lévő Veránka-sziget festői fűzeseire. Az erdei vasút pályája itt, a Nyárilegelő forgalmi kitérőnél érinti először az országos Kéktúra útvonalát, valamit innen indulnak a Rezéti-Dunai vízitúrák is.
4. Lassi megállóhely
A megállóhely Pörbölytől 7 kilométerre található, ahol a Halászati Kiállítás (megtekintése előzetes bejelentkezéssel lehetséges) mellett pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja a kirándulókat. Az országos Kéktúra szekszárdi dombvidéket a bajai Duna híddal összekötő szakasza közvetlenül érinti a megállót.
5. Malomtelelő megállóhely
A Lassitól egy kilométerre lévő Malomtelelő megállóhelytől induló tanösvényen végigsétálva (kb. 40 perc) tájékoztató táblák segítségével ismerkedhetünk meg a Gemenci erdő állat- és növényvilágával, valamint a Duna mederváltozásaival. A megállótól 200 méterre lévő megfigyelőtoronyból a fokozottan védett, időszakos vízjárású tavon élő vízimadarakat, vagy a mocsárréten tartózkodó vadakat figyelhetünk meg.
6. Gemenc-Dunapart
Pörbölyről mintegy 1,5 óra erdei utazással érhető el a Duna partja, ahonnan szép kilátás nyílik a Dunára. Igény esetén, a kiépített kikötő biztosítja az átszállási lehetőséget a Gemenc Zrt. „Gemenc” nevű, 100 fős személyszállító hajójára.
7. Keselyűsi megálló
Pörbölytől 24 km-re, a Holt-Sió parton található állomás közvetlen környezetében, az Őcsény 30.C jelű erdőrészletben került kialakításra a Keselyűsi tanösvény. A tájékoztató táblák a folyamatos erdőborítást eredményező erdőszerkezet átalakításról, valamint az erdő élővilágáról adnak tájékoztatást a látogatóknak.
8. Bárányfok végállomás
A Szekszárdtól 6 km-re lévő végállomás körül kialakított Bárányfoki tanösvény (kb. 60 perc), a jellegzetes ártéri tájat, a vegetáció jellemző fajait és az erdei élőhelyeket mutatja be.

Gemenci Erdészeti Erdei Iskola, Pörböly
A Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjában erdei iskola is működik. Az erdei iskola tantervbe illeszthető modulokat kínál az óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak. Az
épületben jól felszerelt oktatóterem, klímatizált étterem és „A” kategóriás, 40 fős ifjúsági szállás található. Az iskola szabadtéri tanteremmel, kézműves foglalkoztató házzal egészül ki, melybe kerámiaégető kemence, szövőműhely és kenyérsütő kemence segíti a változatos programok lebonyolítását, a gyermek, diákok számára.
Az épület mellett játszótér, labdajátékokra is alkalmas terület és tűzrakó hely is található. A környező parkban gyakran lehet mókusokat, madarakat megfigyelni. Az erdei iskola közvetlen környezetében arborétum, sétaösvény, a közeli erdőben vadmegfigyelőhely, halászati várja a gyerekeket, diákokat.

Erdei Vasút információ (menetrend szerinti járatokról, jegyárakról, hajózásról, fogatozásról, étkezésről, stb. tájékoztatás):
Gemenc Zrt., Ökoturisztikai Központ
7142 Pörböly, Bajai út 100.
Tel./fax: (+36) 74/491-483
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Menetrend és díjszabás: www.gemenczrt.hu

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*