A Bajai Hajómalom Egyesület története

A Bajai Hajómalom Egyesületet 2007-ben tíz bajai lokálpatrióta alapította, azzal a céllal, hogy a hajdan volt hajómalmok egyikét újjáélessze, illetve a bajai halászati hagyományokat felelevenítse és a gyakorlatban mutassa be a mai gyerekek számára a halászeszközök használatát.
A civil kezdeményezés értő fülekre talált, mára közel 100 egyesületi tag dolgozik a fenti célok megvalósítása érdekében. Ezen „halászati mini skanzen” városi civilek, bajai és környékbeli vállalkozások adományaiból valósult meg, nagyrészt munkafelajánlásokból, kisebb részt pénzbeli adományokból.
A mini skanzen létrehozásában több mint 80 vállalkozás, illetve magánszemély vett részt.
A bajai önkormányzat biztosította e csodálatos helyen a területet, mely a város legkedveltebb kiránduló helyévé vált az évek folyamán. A paticsfalu halásztanyákban a leggyakrabban használt halászati eszközöket lehet megtekinteni, valamint  az 1900-as évek elején, közepén készült konyhai és egyéb használati tárgyakat.


A tanyák körül, rezéti mintára, szolgafára akasztva láthatók varsák, millingek, dobóháló és egyéb halászati eszközök lógnak rendezvények alkalmával. .
A gyerekek örömére találnak halászladikot, ahol játszhatnak és láthatják, hogy a ladik mellé hogyan kötötték a halászok a bárkákat, hogy a halak élve jussanak be a városi halpiacra.
Hamarosan elkészül egy működő hajómalom, mely a Türr kilátó közelében látható 2018. májusától, melynek részbeni (hajómalom szerkezet) megvalósulásában egy IPA pályázat már segített. A malom építését a városi Önkormányzat és számos cég és magánszemély támogatta, anyaggal, munkával, pénzzel. A városi példafogás mintaszerű, mindenki egyetért a céllal és támogatja.
Itt szeretnénk megmutatni a ma emberének, hogy a víz energiáját kihasználva hogyan lehet környezetbarát módon energiát termelni. Ezen módon dolgoztak a dunai hajómalmosok évszázadokon keresztül. Az életet adó búzát őrölték lisztté az 51 Baja környéki hajómalomban és Bácska gabonájával kereskedve tették városunkat virágzóvá.
Szeretnénk megmutatni, hogy a régmúlt idők molnárai miként tudták a víz erejét úgy kihasználni, hogy közben nem szennyezték a Dunát.
A molnároknak nem csak az őrléshez, a hajózáshoz, hanem a mechanikához is kellett érteniük és egy kicsit kereskedők is voltak. Aki nem ismerte a Duna „szokásait”, hamar bajba kerülhetett. Úgy gondoljuk a kreativitásuk a mai világban is elkel, példaként követni lehet gondolkodásmódjukat.
Reméljük, minden bajai és környékbeli, messze földről idelátogató turistának élmény lesz a mini skanzen, és ezeket az élményeket átadják másoknak is. A kézműves foglalkozásokkal és a dunai gasztronómiai hagyományok felelevenítésével szeretnénk a gyerekeket kicsalogatni a természetbe, hogy megtanulják, egészséges egyensúlyt kell fenntartani a virtuális világ és a valóságos világ között. Ebben a két megépült kemence segíti az egyesület munkáját.

Jelszavunk működik:

                                             „Sok kis ember összefogásával csodákra vagyunk képesek!”

 

                                                                                                                       a Bajai Hajómalom Egyesület

Ha egyetért törekvéseinkkel, kérjük adója 1 %-ával támogassa egyesületünket.

Adószám: 19550228-1-03

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*